Megtörtént a székely csoda, de hosszú még az út – MANDINER PODCAST

2020. május 08. 13:40

Sikerült összegyűjteni az 1 millió aláírást – az utolsó pillanatban. Elképesztő történet, ahogy célba ér a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése, de a győzelemig még több jogi akadályt is vennie kell a kampánynak.

2020. május 08. 13:40

A kezdeményezés azt célozza meg, hogy az EU felzárkoztatásra szánt kohéziós forrásait úgy használják fel a jövőben, hogy a pénzek elosztásánál, az egyes régiók támogatásánál ne csak azok gazdasági lemaradását, hanem nemzeti jellegzetességeiket is vegyék figyelembe. Vagyis ne lehessen a nemzeti régió diszkrimináció áldozata egy más nemzeti többségű államban. Voltak-e egyételmű jelek, hogy az EU kohéziós forrásait Románia asszimilációs célokra használja fel? Miért próbált az Európai Bizottság ellépni a kezdeményezés mellől? Hangulatkeltés-e a trianoni emlékévben a román államfő ominózus parlamenti beszéde?

Vendégünk: Pászkán Zsolt, Románia-szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alacsony-a-kerites
2020. május 09. 00:50
Más országokban alap az autonómia, például az olasz Dél-Tirol. Már a spanyoloknál is van önrendelkezés, meg úgy nagyjából mindenhol. A többi országban nem is mernék feltételezik, hogy a románok és a szlovákok mit művelnek. Nyilván nem fogják aláírni.
Akitlosz
2020. május 08. 23:25
Ez de gagyi egy kampány volt! Meg sem próbálták más országokban is összegyűjteni az aláírásokat.
Hunyadi Mátyás
2020. május 08. 17:39
Egymillió jött össze. Csak Bp-en illett volna 1 millió, a maradék országban pedig 5 milliónak kellett volna lennie. Lófasz az egész magyarság úgy ahogy van. Megérdemli amit kap.
Lotti
2020. május 08. 17:17
Volt rá egy év. Én azon csodálkozom miért kellett az intenzív tájékoztatást (reklámot) a legvégére hagyni ? Az utolsó 10 nap teljesítménye valóban egy csoda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!