Szállóigék

2020. április 18. 09:50

A szállóigék a nyelv kincsei, egy nemzet észjárásának, erkölcsének, érzelmi világának, ízlésének kifejezései. Légy üdvözölve napjaink legújabb szállóigéje: „Maradj otthon!”

2020. április 18. 09:50
Kő András

Ha ötven vagy száz év múlva ezt a két szót olvassa vagy hallja a magyar polgár, tudni fogja, milyen körülmények között született. Merthogy minden szállóigének megvan a maga története, és a közmondástól eltérően ismert a szerzője. Szinte valamennyi szállóige rövid, és éppen ez az, ami erőt ad neki a repüléshez, kifutópályát biztosítva számára. Szíves-örömest lemondanánk persze a Maradj otthon! repüléséről, és helyette sárkányokat reptetnénk az égre, de hát ennek most nincs itt az ideje.

Georg Büchmann német nyelvész alkotta meg és keresztelte el Európa-szerte 1864-ben a fogalmat – „geflügeltes Wort” –, amelyet aztán átvett az egész világ, mi, magyarok is. Jóllehet négy évvel korábban Arany János Széchenyi emlékezete című versében már így énekelt: „Egy szó nyilallott a hazán keresztül, / Egy röpke szóban annyi fájdalom…” Nevezték ugyanis a szállóigét röpke szónak, röpszónak (kezdetben ez terjedt el a legjobban), szárnyas szónak, voltak röppentett szók, röppentő igécskék, szárnyas mondások stb., mígnem Thallóczy Lajos történész, az MTA tagja a szálló igét (akkor még két szóban írva) ajánlotta 1894-ben Tóth Bélának, az 1901-ben megjelent Szájrul szájra című könyv írójának, ez maradt meg a 21. század emberének örökül. A jelzős főnév később főnévként rögzült.

Vannak nemzetközi szállóigék (a Bibliából, a latinból, a világirodalomból), vannak, amelyeket csak egy nemzet valamely rétege ért meg, és vannak, amelyeket csak az eredeti nyelven használunk. Pél­dául: „Cherchez la femme” – keresd az asszonyt. A szárnyasigék természetük szerint jóra és rosszra egyaránt utalnak, de a legtöbbjük negatív kicsengésű. Például: „Az aranjuezi szép napoknak vége.” (Schiller Don Carlosának első felvonásából.) Aztán: „Kiesett a világ feneke!” (Tóth Ede 1875-ben színre került, A falu rossza című színművéből.) Jóra utaló szárnyasigék: „Szeged szebb lesz, mint volt.” (Az árvíztől elpusztított Szegeden mondta 1879. március 16-án Ferenc József császár és király. Vagy: „Il dolce far niente” – az édes semmittevés (Plinius 9. levelében olvashatjuk; már Cicero megjegyezte, hogy semmit tenni gyönyörűség). Petőfi Ebéd után című versében ez áll: „…Aztán tied vagyok, / Imádott heverés!” A sokoldalú francia költő Jean Cocteau híres mondata: „A semmittevésből születnek a legnagyszerűbb ötletek!” (Erre vagyunk most kényszerítve…) Akadnak szállóigék, amelyek feledésbe merülnek, és akadnak, amelyek ma is repülnek. Például: „Vihar egy pohár vízben” (Montesquieu mondta a kis San Marino forrongására utalva.) Gyakorta megesik, hogy a polgárok változtatnak a szállóigéken. Kossuth Lajos írta: „Tengerhez magyar! el a tengerhez!” Ebből lett a „tengerre, magyar”. „A gondolatközlés gyorsvonata” – ahogy Alexander Bernát filozófus a szállóigékről állította.

Maradj otthon! – kapjuk a felhívást, és mi megfogadjuk a tanácsot. Eljátszom a szállóigékkel, és azt keresem, melyek lehetnének jelenlegi gondolataink társai az otthonunkban. Lássuk csak: „Jó szerencse, semmi más.” (Zrínyi Miklós.) „Hol van már a tavalyi hó?” (Villon híres balladájának a refrénje.) „Merito plectimur” – Méltán bűnhődünk (Phaedrustól, a meseköltőtől kölcsönözve a szállóigét.) Tehetek ide egy kérdőjelet?

(A szerző újságíró)
 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. április 19. 21:05
Elegánsan kihagytad az utolsó fejezetemet. Kérlek, válaszoljál rá, köszönöm! "Szerintem több kritikával forduljál az egyházadhoz, mert istened, Isten is úgy szeretné, ha tisztán lássál. Akár a pápák politikai, erkölcsi, szociális hozzáállása kapcsán is nézzél körbe sok hírforrásban. A Vatikánban nyom nélkül eltűnt ázsiai érsek kérdése sem mellékes eset. A létező legnagyobb bűn a bűnök - különösen a saját bűnök - elhallgatása. Ebben világbajnokok az egyházak."
Senki Alfonz
2020. április 18. 17:47
Lehetne jobb szállóige is, aminek tényleges tartalmára, jelentésére most nagyon nagy szükség van: "Mindenki - politikusok is - egyért: a magyar népért!". De ez valahogy eltűnt, mert minden rohadt politikus az őt kívülről, vagy belülről támadó ellenfeleivel törődik, nem a magyar néppel, a járvány elleni védekezéssel!!!!
f5vkaroly
2020. április 18. 16:29
csodálatos ez a magyar nyelv, ki más tudná ilyen szépen, találékonyan elmondani, hogy "maradj otthon"? nem csoda, hogy mi találtuk fel a feltalálást is, ennyi ésszel a magyar nyelvet elemezve megérthetjük, miért van minden más népek fiainak is két keze és két lába, pont mint a magyaroknak tán véletlen, hogy mindenki a magyarokra hasonlít?
Korrupt Kornél
2020. április 18. 15:27
Maradj otthon! Maradnék... de ki kell mennem, el kell mennem! Csak a postára csekkeket befizetni! Egy hónapban 7-szer. De ezt sem Győrfi Pál, sem a miniszter Gulyás Gergely nem érti meg. Miről beszélnek, ha nem kezdik el ennek a megszűntetését? Fizetném átutalással, csak, hogy az átutalást nekem kellene fizetnem. Azaz 1x kifizetem a szolgáltatónak a csekk, számla, posta költségét, majd kifizetem a banknak az átutalást. "munka" nélkül kaszál a szolgáltató! A pórnép pedig duplán fizet "békeidőben" és vírusidóben is.! Maradnék, de nem maradhatok! Reklámozni kellene... Szállhatna az ige!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!