Prodi: Az EU politikai túlélésre játszik, de ez nem lesz elegendő

2020. április 06. 17:44

Az új koronavírus-fertőzés teremtette vészhelyzet sem lesz elegendő az Európai Unió felébresztésére, és minőségi előrelépés helyett Brüsszel továbbra is a „túlélésre fog játszani” – mondta a volt olasz kormányfő.

2020. április 06. 17:44

A  nemzetközi sajtó képviselőinek, köztük az MTI tudósítójának adott hétfői nyilatkozatában Romano Prodi úgy vélte, a járvány  nem vezet az unió feloszlásához. „Ez a veszély nem fenyeget, de a járványhelyzet máris képes volt annyira legyengíteni az EU-t, hogy ezt követően nem fog egészségesen újralendülni, hanem szokása szerint a túlélésre játszik majd” – jelentette ki a Bizottság 1996 és 2004 közötti elnöke. Elmondta, a tagállamoknak azonban tudomásul kell venniük, hogy „vagy közös Európaként folytatjuk, vagy az EU története véget ért”. Romano Prodi szerint az új koronavírus-járvány európai terjedésének kezdete óta az EU nem tudott egységes üzenetet megfogalmazni sem a fertőzéssel szembeni intézkedések, sem a víruskutatás terén. Hogyan tudnánk közös európai külpolitikát folytatni, közös főszerepet vállalni a nemzetközi politikában, ha még járványhelyzetben sem tudunk közösen lépni? – vetette fel a korábbi kétszeres olasz miniszterelnök.  

Hangsúlyozta, az EU-nak nagyon gyorsan fel kell ébrednie, különben a „zuhanás akkora lesz, hogy a források nem lesznek elegendőek”. Prodi kizárta a kétsebességes Európa lehetőségét, hangoztatva, hogy a kontinens – mint fogalmazott – „latin”,  vagyis déli térségeinek esetleges leválasztásával, maga Európa szűnne meg. Franciaországgal kapcsolatban megjegyezte, Párizs nem élt a Brexit kínálta lehetőséggel, pedig rendkívüli szerepet vállalhatott volna az EU vezetésében. „Franciaország azonban nem tudott elszakadni Németországtól” - vélte Prodi.

A járvány egyetlen pozitívumának nevezte, hogy felértékelődött az államok szerepe. „A világ hirtelen megváltozott, már a  nemzeti gazdaságot védő államosítás sem tűnik szitokszónak” – mondta, s elítélte, hogy vannak, akik valamiféle hátsó szándékot tételeznek fel, amikor Oroszország segítséget nyújt több országnak, köztük  Olaszországnak. A szolidaritást nem lehet félreértelmezni – vélekedett Prodi. Egy kérdésre válaszolva egyetértett azzal, hogy a járványhelyzet az Európa-barát erőket gyengítheti a Brüsszel-ellenes hangok javára.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2020. április 06. 18:50
2004 -ben gazdasági társulásnak indult és nem politikai terrornak. Úgy terjed növekedik mint a rák betegség. 27 ország ennyi Uniós személyzet ekkora aparátus teljesen felélik a pénzt és nagyon jól élnek. Minnél nagyobb a terrorjuk annál jobb nekik.
Óbor Dezső
2020. április 06. 18:31
Igen a túlélésre játszik, csak egy a bibi, hogy Európa népei rá fognak jönni, ....(még ha a PC sajójuk éjjel nappal hazudik is mint fleó)...... hogy zsákutca a neoliberális bolsevik demokrácia.....helyette az egyetlen út a (nem farizeus) kereszténydemokrácia!
matykox
2020. április 06. 18:12
Kibújik a szög a zsákból, igaz, Prodi? Még egy akkora folt se tudja eltakarni, mint Romano úr.
Lion
2020. április 06. 18:10
Az olaszok akik tavaly még EU-pártiak voltak, a járvány alatt kilépéspártiak lettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!