Koronavírus: adatmegosztási platform jön létre a kutatók számára

2020. április 20. 19:14

A platform nyitott, megbízható környezetet biztosít, ahol a kutatók tárolhatják és megoszthatják kutatási eredményeiket az ellenanyag kifejlesztésével kapcsolatban.

2020. április 20. 19:14

Az Európai Bizottság a koronavírussal kapcsolatos kutatási adatok megosztására szolgáló internetes platformot hoz létre – közölte Ursula Von der Leyen hétfőn Brüsszelben. „Ha együttműködünk a betegség tesztelésének és kezelésének optimalizálásán és megosztjuk szakértelmünket az ellenanyag kifejlesztésével kapcsolatban, akkor megnyerjük a harcot a járvány ellen” – fogalmazott a testület elnöke.

A bizottság sajtóközleménye szerint a platform nyitott, megbízható környezetet biztosít, ahol a kutatók tárolhatják és megoszthatják a DNS-szekvenciákra, a fehérjeszerkezetekre vonatkozó adatkészleteiket, járványtani térképeiket, valamint a klinikai vizsgálatokból és az azokat megelőző kutatásokból származó eredményeiket.  

A platform egyben kiemelt kísérleti projekt is, amelynek hosszabb távú célja az európai nyílt, tudományos adatfelhő létrehozása, amely a nemzeti népegészségügyi adatinfrastruktúrák közötti meglévő hálózatokra épít.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csoda
2020. április 20. 22:09
Tehát ha jól értem, akkor éppen egy európai DNS adatbázist hoznak létre? Adófizetői pénzekből? Hát, nem mondom, hogy ez nagyon megnyugtat.
Aerion
2020. április 20. 19:32
Alig várom! Nagyon remélem, hogy alapbetegségek szerinti főcsoportbeosztással érkeznek az adatok, beleértve a regisztrált gyógyult eseteket is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!