Idén nem lesz magyar húsvéti mise Kassán

2020. április 11. 16:59

A magyar miséknek eddig otthont adó Szentháromság-templomból most szlovák miséket fognak közvetíteni.

2020. április 11. 16:59

Kassán a magyar miséket áldozzák fel idén húsvétkor, írja a ma7. A jászói premontrei apátság szerzetesei, a templom fenntartói eddig minden évben jászói templomukban celebráltak Húsvétkor szlovák szentmiséket, a kassai templomot pedig a magyarul miséző helynök rendelkezésére bocsátották.

Ez a helyzet most megváltozik: a koronavírus-járvány miatt a premontreiek idén Kassán maradnak misézni, a magyar misének tehát nem marad helye. Jozef Vaško, a jászói premontreiek ma7 által megszólaltatott szóvivője úgy fogalmazott, „az eddigi magyar miséket szolgáltató káplán és helynök urak bárhol másutt tarthatnak magyarul miséket, bár ezt én nem tudom, hogy erre hol kerül sor”. Hozzátette, a magyar mise megtartásának egyébként sem lenne értelme, hiszen „úgysem tudnának rajta részt venni a hívek” – bár ez a szlovák misék esetében nem jelent problémát.

(ma7)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. április 12. 17:43
P.s, Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Premontrei Templomban is csak 1 magyar mise szokott lenni vasárnaponta--normál körülmények között is.
syphax
2020. április 12. 17:41
Valóban igaz lehet "Csomorkány" levelezőtárs információja--hiszen a fenti képen mutatott templom a KASSAI PREMONTREI TEMPLOM a kassai főutcán--egész közel a magyar KOnzulátushoz. A Premontrei Rend központja viszont valóban Jászó-n--ill. régebbi nevén Jászóváron (tótul: Jasov) van. És onnan járnak be a premontrei atyák Kassára magyar misét mondani--úgy egyébként, ha nincs koronavirus járvány. Mellesleg talán még a Szent Erzsébet Dómban szokott lenni magyar nyelvű mise--vasárnaponta egy-- más templomokban sajnos nem--pl. az Orsolya nővérek templomában sincs már...A Premontreieknél még viszont van és van egy magyar nemzetiségű érseki helynök is Kassán: Pásztor Zoltán.
Akitlosz
2020. április 11. 19:02
Régen latinul volt a mise és nem volt ebből vita.
Csomorkany
2020. április 11. 17:54
Na, szóval a hír ilyen formában nem igaz. Az atyák, akik magyarul szoktak misézni, Jászóváron maradtak az apátságban. Jövőre, ha nem lesz járvány, ugyanúgy fognak misézni, ahogy eddig. Adva van egy üres templom, és 3 pap, akik misézni szeretnének a Föltámadás éjszakáján. Történetesen szlovákok. Kifogás? Ellenvetés? Talán kihagyhatták volna a videoközvetítést és értelmesebben kommunikálhattak volna, de ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!