Gyurcsány negatív megítélése miatt nem lehet az ellenzék vezetője – Molnár Balázs elemző lapunknak

2020. április 28. 18:02

Hogyan áll félidőben a Fidesz-KDNP népszerűsége a rendszerváltás utáni kormányokéval összevetve? Végleg összeomlott-e az MSZP, és ki lehet az ellenzék vezető ereje 2022-ben? Molnár Balázs, az Alapjogokért Központ kormányzáskutatási projektjének vezetőjét kértük fel aktuálpolitikai gyorselemzésre.

2020. április 28. 18:02
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Félidőhöz közelít a negyedik Orbán-kormány mandátuma, itt az ideje a visszatekintésnek, számvetésnek. Az eddigi tapasztalatok alapján hogyan alakult a kormánypártok népszerűsége félidőben, és ehhez képest most mit állapíthatunk meg?

Valóban, 2018. május 8-án volt a mostani törvényhozás alakuló ülése, a választások pedig április 8-án, így felezőhöz értünk. Ráadásul április 25-én volt az első kétharmados győzelem 10. jubileuma, május 2-án pedig az első szabadon választott országgyűlés megalakulásának a 30. évfordulójára emlékezünk. Történelmi távlat tehát van bőven, és bár azt mondhatjuk, hogy a ciklus közepe minden kormány számára nehezebb időszak, de 1992 és 2008 kivételével a kormánypártok nem álltak rosszul félidőben. E két alkalommal nagyon nehéz örökségekkel kellett megküzdeni a regnáló kormányoknak, csakhogy – micsoda különbség – míg Antall József kabinetje ezt a pártállamtól vette át, addig Gyurcsány Ferenc és a szociálliberális koalíció magát hozta kilátástalan helyzetbe. Egyébként talán nem köztudott, de nemcsak 2008-ban, de 1992-ben is a Fidesz vezetett nagy fölénnyel.

A többi ciklus esetében a szocialisták álltak a népszerűségi verseny élén?

Ha a többi félidős tavaszt nézzük, ma már csak politikatörténeti érdekesség, de 1996. március elején még a kisgazdák vezettek a mérésekben, egészen Torgyán József „féregirtós beszédéig”, 2000-ben a szocialisták álltak az élen 45 százalékkal, 2004 májusában pedig a Fideszt mérték 50 százalék körül, a közeli EP-választásokon ugye 47-tel győztek. Összefoglalva a lényeget: két évtizedig az ellenzék félidőben mindig vezetett. Ehhez képest az elmúlt évtizedben a kormánypártok a felezőnél is az élen álltak, nyilván különböző támogatottsági adatokkal, 2012 májusában, az euróválság idején még 40 százalék körüli eredménnyel, 2016-ban, illetve most már magabiztosabban, nagyjából 50 százalékkal.

Az utóbbi tíz év tükrében ezek szerint kijelenthető, hogy megszűnt a politikai váltógazdaság Magyarországon? 

Érdekes kérdés ez, hiszen megadatott nekünk az utókor bölcsessége, viszont az elmúlt tíz évben nem volt mindig olyan egyértelmű, hogy nem lesz váltópárt. A Fidesz 2010-ben kapta a legtöbb listás szavazatot, 53 százalékot, de mindig ott volt a „47 százalék”, a változó nagyságú másik tábor. Az volt a kérdés, hogy „összefognak-e” ezek a választók, vagyis egy párt megerősödése felül tudja-e írni a centrális erőteret. Talán ma már hihetetlen, de 2012-ben jó darabig úgy tűnt, hogy visszaállhat a „régi rend”, és a szocialisták lehetnek újra a váltópárt. Egyes mérésekben 30 százalék körül álltak 2012-ben. Aztán visszatért Bajnai Gordon, és jött a rezsicsökkentés, közben egyre hangosabb lett Gyurcsány Ferenc. Egyik kihívással sem tudtak mit kezdeni a szocialisták. 

Mikortól detektálható az MSZP hanyatlása, és van-e kiút a szocialistáknak?

Az MSZP a ’80-as évektől többféle erőcsoport kompromisszumaira épült, és a 2014-es közös indulás annak a próbája is volt, hogy tudnak-e ezek a különböző platformok újra egy politikai erőt építeni. Ma már tudjuk, nem tudtak, és 2014 májusától, az EP-választás relatív DK-s sikerétől az MSZP mélyrepülésbe kezdett. Nem sorolom fel az elmúlt évtizedük minden állomását, itt és most csak két tényezőt emelnék ki: nagyon fontos szerepe volt annak, hogy mindig „újrakezdték” Gyurcsány Ferenccel, továbbá annak, hogy elképesztően meggyengült a szervezetrendszerük vidéken, különösen a megyei jogú városoknál kisebb településeken. Mivel utóbbi helyeken él a magyarok közel kétharmada, nem látom, hogyan lenne visszaút e választók megszólítása nélkül az MSZP-nek. Egy biztos, ciklusfelezőnél még soha nem volt ilyen gyenge a támogatottságuk.

2014 és 2019 között a Jobbik volt második erőként definiálható, azonban a mérések és a legutóbbi választási eredmények (parlamenti, helyhatósági, EP) újra a kispárti státuszt mutatják. Hol bicsaklott meg a nemzeti radikálisok felívelő pályája?

Valóban, 2014-től egy darabig úgy tűnt, hogy a Jobbik lehet a váltópárt. Különösen, amikortól – most már számtalan hosszú cikk született erről, és empirikus bizonyítékok is vannak – az addig erős üzleti és médiaháttér nélkül működő mozgalmi gyökerű párt mögé besorolt egy milliárdos. Nagyjából 2015 elejétől egyértelműen ők tűntek esélyesnek a gyűjtőpárti szerepre, a Jobbik ezt ki is mondta, azonosult a céllal, és néppártként kezdte emlegetni magát. Azon a tavaszon, a tapolcai választókerületben tartott időközi választáson valóban többféle társadalmi csoportot maguk mögé állítva tudtak győzni.  A Jobbik pályája innentől bicsaklott meg, nagyjából három okból. Egyrészt a totális balra tolódást említhetjük, amely a „néppártiság túltolása”. Másrészt a bevándorlási válság ügyében – ahogy most a koronavírus-járvány kapcsán – nem a bármilyen fokú együttműködés, hanem a kormánnyal való erős, helyenként durva konfrontáció mellett döntöttek. Harmadik tényezőként, ahogy erősödött a Jobbik a médiában és a plakátok világában, úgy mondtak le arról, ami addig az erejüket adta, a személyes kapcsolattartásról, az ezernyi fórumról, azaz a mozgalomról. Utóbbi szétesése 2018 után folytatódott, mára pedig drámai mértéket öltött. Tehát, összességében feladták a korábban védjegyüknek számító nemzeti irányvonalat, az együttműködést meg a rendszert is.

Ez a belső meghasonlás a 2019-es választási eredményekre is rányomta a bélyegét…

Igen, az önfeladás az EP-választás gyenge jobbikos eredményein látszott, hanem az önkormányzati szavazáson is. Komárom-Esztergomban és Hevesben, ahol a baloldallal közös listán indult a Jobbik, Jakab Péter meglátása szerint a korábbi szavazóik egy része inkább a Fidesz-KDNP-t választotta, amely nagyjából 6 százalékot erősödött ebben a két megyében az EP-választáshoz képest. Most Jakab Péter pártja nagyjából 10 százalék körül van, a két korábbi ciklusfelező hozzávetőleg 20 százalékához képest.

A koronavírus-járvány komoly gazdasági konzekvenciákkal is jár, hatását megbecsülni még nem tudjuk, azonban Varga Mihály is jelentős visszaesést valószínűsített. Egy esetleges gazdasági krízis hogyan befolyásolhatja a kormánypártok támogatottságát?

Kis kitérővel kezdeném a választ. Annak, amit a magyar nyilvánosságban politikai elemzésként művelnek, két közismert hagyománya van. Az egyik a meredek jóslatoké, a másik pedig az „egyrészt-másrészt” típusú lamentálás. Egy ilyen válsághelyzetben mindkét tradíció továbbvitelére komoly tér nyílik, de azért óvatos lennék ezzel. Nyilván az alaplogika szerint a kormányok támogatottsága részben konjunktúrafüggő, ebben a tekintetben bizonyára nehezebb feladata lesz a kormánypártoknak. Eközben az emberek személyes tapasztalataim alapján két dolgot tisztán látnak, és ez is benne lehet a kormány népszerűségének eddigi emelkedésében. Az egyik az, hogy a vírusról nem a kormány tehet, amely eddig – miközben az ember nyilvánvalóan együtt érez minden áldozat családjával – a nyugati országokénál alacsonyabb fertőzésszámmal, kevesebb súlyos megbetegedéssel, időben meghozott döntésekkel tud elszámolni. A másik pedig az elmúlt évtized tanulsága, mégpedig az, hogy több komoly válsághelyzetből kihozták már az országot, és most is évek óta készültek a gazdasági nehézségekre. A 2010-es súlyos örökség és a 2012-es euróválság után az ország számára „hét bő esztendő” jött. Továbbá azt a migrációs válságot, amely nemcsak az előző, de a következő évtized fő kérdése lehet, eddig szintén úgy kezelték, hogy napjainkban a korábbi kritikusok egy része is elismeri a teljesítményüket. Végül, de nem utolsósorban, jónéhány önkormányzatban, így főleg a fővárosban most az ellenzéki koalíció válságkezelő működésmódja is vizsgázik. Szolnokon például éppen a napokban esett szét az ellenzéki testületi többség.

A jelenlegi politikai konstelláció egy Gyurcsány Ferenc integrációjával megvalósuló ellenzéki összefogást, párttömörülést vetít előre. Várható, hogy 2022-ben újra Gyurcsány-Orbán párviadalt hoznak a választások?

Akár egészségügyi, akár gazdasági tekintetben vizsgáljuk a mostani válsághelyzetet, Gyurcsány Ferenc személye, illetve a róla a választókban élő kép megkerülhetetlen. Maga a DK-elnöke mondta még kormányfőként különböző vitákban, hogy az emberek nem azt nézik, hogy a politikusok mit mondanak, hanem azt, hogy mit csináltak. Szerintem ebben nagyrészt igaza van. Orbán Viktor válságkezelési rekordját említettük, Gyurcsány Ferencét pedig leginkább a megszorítások, illetve 2009-es lemondása határozza meg. Ezért sem tartom valószínűnek, hogy személyesen Gyurcsány legyen az ellenzék felvállalt jelöltje. Azt már annál inkább elképzelhetőnek tartom, hogy egy hozzá közel álló, vagy általa ajánlott személy lesz az, akit a háttérben a DK elnöke tarthat leginkább sakkban. Ez nemcsak azért tűnik valószínűnek, mert valami ilyesmit látunk a fővárosban, vagy azért, mert a Gyurcsány-párt lett az EP-választásokon az ellenzéki éllovas, hanem azért is, mert az elmúlt két évben az egész ellenzék az ő radikalizmusuk, illetve a balliberális szellemiségük irányába mozdult. Jellemző volt, hogy mikor idén év elején Gyurcsány közös 2022-es ellenzéki indulást javasolt, fajsúlyos ellenérvek a pártját és a pártpolitikát elvileg elhagyó Vona Gábortól, azaz egy influenszertől jöttek. 
 

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2020. április 29. 10:02
Én inkább azt tartom az ellenzék legnagyobb szégyenének, hogy egy valóban bukott, egy valóban diktátori magatartással bíró, az országot soha nem látott módon gerincre vágó, (nemzetközi szégyenlista) és egy minősíthetetlen részeges, alkoholista lehet a vezííííííííírük. Ez az ember egy maga mutatja meg milyen emberekből áll az ellenzék. Lehet sorolni a neveket, mind, mind szégyenfoltja, parazitája az ellenzéknek. Ha akad közöttük normális ember azt úgy a sutba vágják, hogy nyekken, nehogy a parazita életüket veszélybe sodorja. Vagy éppen az az ember dönt úgy, hogy nem veszi fel a kesztyűt a pártbéli idiótákkal, annál műveltebb. Ami pedig Gyurcsánynét illeti, no ő egy valóban büdös vérbeli magyarellenes kommunista féreg. A vérében csörgedezik az aljasság, a rombolás, a hazugság, a magyarok taposása, és az a fajta moslékzabáló magatartás, hogy hol keletre nyal be, hol nyugatra. Mindegy neki, csak aljas, gyilkos idegen férgeket szolgáljon a magyar emberek, Magyarország kárára. No ilyen vezííííííííííírből, és oldalbordájából áll az ellenzék vezetése.... Meg kell hagyni, büszkék lehetnek rá. Szégyen! Nem kicsit, nagyon. Ami külön az mszp-t illeti. Mi a fenét akar az az mszp, aki egy Bangónét, Kunhalmit, Ujhelyit... tud felmutatni? Nem csak az mszp szégyenei, hanem M.o. szégyenei. Ezekkel a génhibás termékekkel mit akarnak kezdeni?)))) Annyira jók, hogy az mszp biztosítja a parazita életüket. Összefoglalva. A jelen ellenzék a világ legaljasabb hazaáruló bandája, a buták, selejtek, bukottak, stb. gyűjtőtábora.
olajfa1
2020. április 29. 08:37
Gyurcsány klánt nem érdeklik a negatív sopánkodások! ők akkor is, sőt! csakazért is csak és csakis ők lehetnek a vezetők! Mert ők demokraták! mint ahogyan a szocialisták is szociálisak! önmagukhoz!
zolizolizoltan
2020. április 29. 08:15
Még nem teljesen világos előttem, hogy a Jobbik rommá verésében az Orbán-Simicska-Vona trió tevékenysége mennyire volt összehangolt. Plakátügyben Simicska egy részeges ámokfutó volt, vagy együttműködött-e Orbánnal? Szintén kizárólag plakátügyben Vona szét akarta verni a pártját, vagy vcsak komplett hülye volt? Valószínüleg Vona komplett hülye volt, Simicska pedig nem működött együtt Orbánnal. De azért annyira szép kerek ez a történet, mintha művi lenne a dolog.
Agnieszka
2020. április 29. 07:30
Mint 2019. okt. 13-án, 2022 tavaszán is a médiájukon fog múlni a győzelem. Ismét óriási előny lesz a Facebook és a gugli odaadó és kizárólagos, profi támogatása. Az Anatall-Boros és az első Orbán kormányt is a nyugati hátszéllel működő "balos" média végezte ki. Kéne egy Fehér Könyv, amiben az RTL Klub hazai sugárzási jogának határidő előtti, bagóért meghosszabbításáról, mint a Gyurcsány éra egyik utólsó nagy húzásáró is értesülhetnénk. Jelenleg az ATV szerepe kezd egyre penetránsabbá válni, teljesen fölülírva, hiteltelenítve Németh Sándor, a Hit Gyülekezete megteremtőjének és vezetőjének minden, általában a Fidesz kormányt illetően pozitív megnyilatkozását. Egy kormányellenes őrjöngés, ami ott megy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!