EP: kettős mérce a fizetésekben, az asszisztensek rosszul járnak

2020. április 07. 12:29

Tiltakoznak az EP-képviselők asszisztensei, mert – a főnökeikkel ellentétben – az ő fizetésük negyedével csökken, amennyiben otthonról szeretnének dolgozni a járvány miatt.

2020. április 07. 12:29

Az Európai Parlamentet komoly támadás éri amiatt, mert negyedével csökkenti azoknak az asszisztenseknek a fizetését, akik a járvány miatt az otthoni munkavégzést választják – írja a Politico. A múlt hónapban a Parlament intézkedéseket tett a képviselők távoli munkára ösztönzése érdekében, hogy elkerülje a vírus terjedését. S míg a törvényhozók dönthetnek úgy, hogy szülőföldjükön dolgoznak, az asszisztenseikre más szabályok vonatkoznak, ezért az Európai Parlamentet többen kettős mércével vádolják.

A Politico birtokába került a Parlament Személyzeti Főigazgatóságának a felszólítása, amelyben emlékezteti az asszisztenseket arra, hogy az alkalmazási helyükön kell dolgozniuk. S amennyiben „családi okokból” nem az irodájukat választják, akkor hivatalos kérelmet kell benyújtaniuk, amelyben szerepel az is, hogy a képviselőjük egyetért azzal, hogy otthonról dolgozzanak. Ebben az esetben azonban a fizetésük 75 százalékát kapják csak meg, és nem jár nekik a külföldi munkavégzési vagy tartózkodási támogatás. A feljegyzés azt is tartalmazza, hogy az európai parlamenti képviselők módosíthatják asszisztenseik szerződését, amely már tükrözi a munkahely megváltozását. (Az európai parlamenti képviselők asszisztenseinek két típusa létezik: az akkreditált asszisztensek közvetlen szerződéssel rendelkeznek a Parlamenttel és Brüsszelben, Strasbourgban vagy Luxemburgban van az irodájuk; a helyi asszisztensek pedig az európai parlamenti képviselővel kötnek szerződést abban a tagállamban, amelyben a képviselőt megválasztották.)

Az asszisztensek fel vannak háborodva. Egyikük azt mondta, hogy az asszisztensek vissza akarnak térni Brüsszelbe, de ezekben az időkben az utazás szinte lehetetlen és potenciálisan veszélyes is. Másikuk pedig úgy fogalmazott, hogy a Parlament adminisztrációjának meg kellene fontolnia új álláspontját, hiszen sokan hazamentek, mielőtt bevezették az utazási tilalmakat, közöttük vannak szülők és betegek is. Hozzátéve elmondta azt is, hogy rendkívül etikátlannak tartja azt a fenyegetést, hogy csökkentik azoknak a fizetését, akik csapdahelyzetbe kerültek. Az európai parlamenti képviselők munkáját egyébként sem befolyásolja az, hogy honnan dolgoznak a munkatársaik – állítja.

(Nyitókép: Sebastien Bozon / AFP)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. április 07. 23:24
Ez egy ilyen állás. Mit vártak? Elmehettek volna szövőnőnek is az uránbányába, de nem, ők inkább elfekvő politikusok lótifutijai akartak lenni. Már ha nem a rokonai és a rokonságnak köszönhetik ezt az állást és a vele járó fizetést.
bagira
2020. április 07. 20:50
Globali gazdik összeharácsolt pénzeken ülnek , pénz ne inflálódjon Európát invázióba taszították kölcsönt ad uzsora kamatra mint jótékonysági hivatal segíteni akarna. Különben globalikon a pénzük rájuk rohad elértéktelenedik ha nem forgatják.
u.cserkész
2020. április 07. 18:22
Aki korpa közé keveredik. . . .
Vakfolt
2020. április 07. 17:10
Milyen kisstílű dolog az asszisztenseken leverni ezt a szart.. biztosan ápolja a jóviszonyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!