Kulcsár Krisztián: Úgy készülünk, hogy július 24-én elkezdődik az olimpia

2020. március 20. 20:45

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) hasonlóan az ötkarikás játékok eredeti időpontban történő megtartását támogatja.

2020. március 20. 20:45

A korábbi párbajtőröző a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában azt mondta: akkor is ezt az álláspontot képviselné, ha még sportolna. „A felkészülés egy előre jól megtervezett folyamat, az esemény csúsztatása hetekkel, hónapokkal nem életszerű, sportszakmailag nem helyes és nehezen megvalósítható” – fogalmazott a sportvezető. Kulcsár ugyanakkor hozzátette, vannak olyan sportolók, akik jelenleg akadályoztatva vannak, de a MOB–nak az egyik legfontosabb feladata éppen a folytonos és magas szintű felkészülés biztosítása.

„Az olimpiai család minden képviselője, a NOB, a sportszövetségek, a tokiói szervezők és a nemzeti olimpiai bizottságok is a változatlan megrendezés mellett érvelnek” – jelentette ki a MOB–elnök. Tájékoztatása szerint a NOB minden érintettel videokonferenciát folytatott a héten azok után, hogy a szervezet végrehajtó bizottsága kidolgozta azokat az alapvető kritériumokat, amelyek szükségesek a nyári rendezéshez.

„A nemzeti olimpiai bizottságok képviselői egyenként, név szerint szavaztak a Thomas Bach elnökkel történt egyeztetés után, és egyöntetű, százszázalékos támogatottságot kapott a NOB javaslata” – fogalmazott Kulcsár Krisztián. Kiemelte, még több mint négy hónap van az olimpia rajtjáig, nekik pedig minden szakértő azt mondja, hogy semmi okuk semmilyen drasztikus döntés meghozatalára.

– fogalmazott. A koronavírus–járvány terjedése miatt elmaradt kvalifikációs versenyekkel kapcsolatban azt mondta, a nemzetközi sportági szövetségekkel kötött megállapodásnak egyik legfontosabb eleme, hogy a már megszerzett kvóták érintetlenek maradnak.

„Amely versenyeket, tornákat pedig egészségügyi kockázat nélkül meg lehet rendezni, azokat meg fogják rendezni” – tette hozzá Kulcsár. Elmondta, lehetőség van a kvalifikációs időszak megnyújtására – legkésőbb június 30–ig –, illetve a szövetségek átdolgozhatják saját kvótaszerző szabályaikat, és eseti jelleggel bizonyos sportágakban akár kvótaszám–növekedést is elfogadhat a NOB, amennyiben „valamely versenyzőre nézve méltánytalan helyzet állna elő”.

„Egy olimpiát elhalasztani nem olyan, mint egy esküvőt, nem véletlen, hogy erre még soha nem került sor. Olyan már volt, hogy elmaradtak a játékok, de a második világháború után, 1948–ban London romjain már megrendezték a játékokat, ez mindent elmond a NOB mindenkori vezetésének álláspontjáról” – tette hozzá az elnök, aki azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a dolgok még változhatnak, és a NOB által kidolgozott kritériumrendszerben első helyen az emberi egészség védelme szerepel.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopa
2020. március 21. 07:45
Na ez a Kulcsár is a ketfarkuak tagja lehet. Legyen jólét, ingyensör, olimpia júniusban.
szekuIa
2020. március 20. 22:23
Ha lesz is ez lesz minden idők legkevesebb sportolójával megrendezett olimpia.
barnabibambi
2020. március 20. 21:44
Lehetséges hogy nem leszünk részesei az olimpiának! Ugyan is nálunk még kezdeti stádiumában van ez a járvány.Ez azt jelenti hogy több mint három hónap kell ahhoz hogy csökkenjen ill. megszünjön a járvány tömeges jellege! bár ne így lenne,de a kormány hebehurgya intézkedései ezt vetítik előre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!