Eltűnt a járvány miatt az Európai Unió, de kénytelen lesz előkerülni

2020. március 22. 22:30

Mindig akkor lépett feljebb az emberiség, amikor olyan problémával szembesült, amelyet nem tudott azon a szinten megoldani, amelyen addig szervezte az életét.

2020. március 22. 22:30
Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

„A világ a járvány hatására bezáródott és visszacsúszott egy olyan korábbi állapotba, amelyben nem léteztek még a szabad határátlépések és a Just-in-Time ellátási láncok, vagy épp a fapados repülés. Ennek a globalizációs deficitnek egyértelmű következményei lesznek, és végső soron ezek lesznek azok a következmények is, amelyek elhozzák a globális szövetségesi rendszerek visszatérését.

Juval Noah Harari, az ismert népszerű történész egyik legfontosabb elmélete a nemzetállamok születéséről szól. Ezek a nemzetállamok azért jöttek létre, mert az addig létező szövetségi rendszerek szintjén az emberek nem bírtak el a problémákkal.

A falvak azért jöttek létre, mert együtt élni biztonságosabb és jövedelmezőbb volt, mint külön. A városok azért lettek a falvakból, mert így nem halt éhen senki egy nagyobb aszály idején. A városokból pedig azért lettek országok, mert egy város önmagában nem tudja megoldani azt, ha a folyón néhány kilométerrel felette lévő másik város elszívja annak vizét. Mindig akkor lépett feljebb az emberiség, amikor olyan problémával szembesült, amelyet nem tudott azon a szinten megoldani, amelyen addig szervezte az életét.

És a járvány utóhatása ilyen szint lesz. A komoly gazdasági következményekre minden ország egyedi megoldásokat fog kidolgozni. Minden tagország saját nemzeti bankja menti majd ki a bajba jutott kisvállalkozásokat, és mindenhol külön kezelik majd az állásukat elvesztő állampolgárok problémáját. De van, amihez nem elég a tagállami megoldás”.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2020. március 23. 21:20
"Eltűnt a járvány miatt az Európai Unió, de kénytelen lesz előkerülni" Hát - baszki - ma előkerült !!! - a koronavírus ellenére! (Sőt, mintha nem is lenne olyan, hogy koronavírus ! ) És mi volt a legfontosabb dolguk, na mi ??? Hogy megakadályozzák, hogy Magyarország meghosszabbíthassa a vészhelyzetet !!! Agyam eldobom !!! Nagyon nehéz ezek után nem elhinni, hogy nem hátulról tolják őket !!!
certus
2020. március 23. 19:49
Mindenhez elég az állami megoldás. Egymással kölcsönös előnyök alapján együttműködő, egymást tiszteletben tartó államok remekül ellesznek egymással. Jut eszembe: valaki tud valamit az egészségügyért felelős biztosról? Még a nevét se halljuk a járványban.
briganti
2020. március 23. 13:05
Én csak azt nem értem, hogy az ilyen kernerféléknek miért jut levegő.....teljesen felesleges, pocsékolás.
Rugán
2020. március 23. 09:49
Az EU most bizonyította be, hogy az egész egy só hivatal. Csupán egy hatalmaskodó központ, de cselekvésre képtelen. Rosszabb mint a KGST, amit nagy CCCP leosztott, az úgy volt, onnantól ennyit nem pofáztak bele, mint az EU parlament sokszor leselejtezett politikusai. Nem mintha azt visszakívánnám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!