Tovább élesedik a diplomáciai konfliktus Irán körül – Letartóztatták a brit nagykövetet

2020. január 12. 10:12

Az ukrán repülőgép lelövése miatt több ezer ember tüntetett Teheránban szombaton. A hatóságok válaszlépésként sokakat letartóztattak, többek között Nagy-Britannia iráni nagykövetét is. London kemény hangú nyilatkozatban ítélte el az esetet.

2020. január 12. 10:12

Szombaton nagyszabású tüntetéshullám kezdődött Teheránban: a demonstrálók az iráni hadsereget hibáztatták az ukrán repülőgép téves lelövése miatt. A hatósági fellépés során sokakat előállítottak, többek közt példátlan módon az Egyesült Királyság iráni nagykövetét is. Rob Macaire-t több mint egy órán át tartották fogva a helyi sajtó szerint.

A brit külügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy a nagykövet letartóztatása a nemzetközi jog botrányos megsértését jelenti. Hozzátették, Iránnak el kell döntenie, hogy tovább izolálja magát politikájával, avagy nyit a nemzetközi közösség felé.

Az iráni média szerint egyébként Macaire-t a kormányellenes tüntetésre való felbujtás miatt vitték el, és pár órát töltött csak letartóztatásban.

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2020. január 13. 09:28
Perzsa tavasz? Már csak az hiányzik.
flesh ripper
2020. január 12. 21:01
1 nagykövet nem tüntizik külföldön. Sőt, egy nagykövet nem diverzáns.
Senye Péter
2020. január 12. 14:31
Hogy elkövessek egy hülye megjegyzést: egyesek mindent megtesznek, hogy ne lehessen tenni semmit.
Csigorin
2020. január 12. 13:40
A briteknek itt igaza van. Egy nagykovetet nem vehetnek orizetbe. Haladektalanul kiutasitani viszont jogos lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!