Izraelben tűntek fel az elrabolt drezdai műkincsek

2020. január 10. 16:16

Egy biztosítási cégnek kínálták fel a második világháború óta elkövetett legnagyobb műkincsrablásban ellopott ékszereket.

2020. január 10. 16:16

Egy izraeli biztosítási cégnek kínáltak eladásra állítása szerint ismeretlenek néhány olyan ékszert, amelyek a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárába, a Grünes Gewölbe elnevezésű épületrészbe történt novemberi betörés során tűntek el. A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) közlése szerint azonban nincs tudomásuk erről és nem állnak kapcsolatban a biztosítási céggel. A CGI izraeli biztosítási cég állítása szerint őket bízták meg a Grünes Gewölbe biztonsági intézkedéseinek és így a betörés körülményeinek vizsgálatával. Ismeretlenek e-mailben 9 millió eurót (hárommilliárd forintot) kértek a lengyel Fehér Sas-rend melltűjéért és az úgynevezett száz fehér gyémánttal kirakott epolettért (vállbojt) – mondta el Zvika Nave, a CGI üzletvezetője pénteken.

„Minden információt azonnal átadtunk a drezdai államügyészségnek” – mondta Nave. Az e-mail küldőit nem tudták azonosítani. Az SKD szóvivője, Stephan Adam viszont pénteken kijelentette, hogy nem tudnak ilyen eseményekről és nem bízták meg nyomozással a CGI-t. „A cég sem vette fel velünk a kapcsolatot” – emelte ki. November 25-én kora reggel két elkövető hatolt be az uralkodói palota kincstárába a szigorú biztonsági intézkedések ellenére és a három ékszeres vitrint fejszével betörve elvitte három ékszeregyüttes egyes darabjait. A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) tájékoztatása szerint az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több, gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is. Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RollsRoyce
2020. január 12. 09:56
A ‘ kereskedők ‘ nagyon jól tudják Kihez kell fordulniok. Shalome.
Rák úr
2020. január 12. 02:48
Micsoda véletlenek vannak...!
Rugo
2020. január 10. 16:54
Hacsak ennyit raboltak volna a németektől....
BaruchO
2020. január 10. 16:36
Műkincs csempészek mindenütt vannak. Azon kívül az is előfordulhat hogy becsapták a vásárlót, aki jóhiszeműen megvette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!