Oscar-díj esélyes az Akik maradtak!

2019. december 17. 07:14

Az Akik maradtak is szerepel a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listáján.

2019. december 17. 07:14

Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása is szerepel a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listáján – közölte az amerikai filmakadémia keddre virradóra Los Angelesben. A listán szerepel még a cseh Festett Madár (The Painted Bird), az észt Truth and Justice, a francia Nyomorultak (Les Misérables), az észak-macedón Mézkirálynő (Honeyland), a lengyel Corpus Christi, az orosz Beanpole, a szenegáli Atlantics, a dél-koreai Élősködők (Parasite) és a spanyol Fájdalom és dicsőség (Pain and Glory) című film.

Az amerikai filmakadémia idén 93 alkotásból választotta ki a szűkített listán szereplő 10 művet, amelyből majd kikerülnek a kategória végső jelöltjei. Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével. A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írta, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes volt, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

A legjobb nemzetközi – korábban legjobb idegen nyelvű – film kategóriájában 1956 óta ad át Oscar-díjat az amerikai filmakadémia. Eddig két magyar film, a Szabó István rendezésében készült Mephisto és a Nemes Jeles László rendezte Saul fia diadalmaskodott e kategóriában. A jelölteket január 13-án ismertetik, a 92. Oscar-gálát 2020. február 9-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban.

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2019. december 19. 07:29
Ami a két főszereplővel történt, az kétségtelenül megrendítő tragédia. A következő 75 évben sok más tragédia volt, ezek közül szívesebben látnék megfilmesítettet, mint ezt az ezerszer földolgozottat, a Valahol Európábant vszg. úgyis lnehéz überelni. Az emberek nem elhanyagolható része a legválogatottabb galádságokra rávehető. Részben vszg. az a legjobb, ha minden náció nagyjából él a saját hazájában. Nem nagyon megy, h. egy népcsoport eltökélten őrzi másságát és ezzel párhuzamosan kicsiny, de nagyon összetartó, céltudatos működése folyamán pl. a gazdaság és kultúra vezető ereje lesz, mint tulajdonos vagy véleményvezér. Ezt már a régi görögök is megfogalmazták, nem új, legfeljebb nincs divatban, attól még a józan paraszti ész igazolhatja. Az akik megmaradtak közül sokan már úgyis felejthetetlenek, míg a mások tragikus története feldolgozatlan.
Rugo
2019. december 17. 18:39
Ez a sok holokausztfilm már perverzió.
Nuttika
2019. december 17. 15:58
Örülnék, hogy újabb magyar siker, de mivel már sokmilliomodszor is a holokauszt a téma, képtelen vagyok ennek a filmek szurkolni.
szodabár
2019. december 17. 15:46
Oscar a legnagyobb zsidó ünnep, második helyen a Nobel-díj Elég unalmasak már
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!