Kína bevette a Hold távoli oldalát

2019. január 03. 07:37

Elsőként a történelemben.

2019. január 03. 07:37

Leszállt a Hold Földről nem látható túloldalán a Csang'o-4 kínai űrszonda, elsőként a világűr kutatásának történetében – jelentette be a kínai űrkutatási hivatal. A Kínából december 8-án útnak indított űrszonda pekingi idő szerint délelőtt 10 óra 26 perckor landolt, és már továbbította az első jeleket a kapcsolattartását biztosító, júniusban pályára állított Csüecsiao (Szarka-híd) műhold segítségével – adta hírül a CCTV kínai központi televízió.

A Csang'o-4 egy leszálló egységből és egy holdjáróból áll. Tudományos feladata többrétű lesz, segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek majd, vizsgálni fogják a Hold felszínét és felszíni formáit, ásványi összetételét, a neutronsugárzás mértékét és más környezeti viszonyokat – közölte a decemberi felbocsátáskor a Kínai Nemzeti Űrügynökség.

A kínai holdkutatási program nemzetközi együttműködésben valósul meg. A misszió négy tudományos programjának műszereit holland, német, svéd és szaúd-arábiai kutatók fejlesztették.

(MTI)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 03. 20:24
Ez ott a képen nem a Hold túlsó oldala, csak részben. Ha már a wikipediáról szedik a képet picikét lejjebb is görgethettek volna. Mert a következő fénykép ugyanott már tényleg a Hold túlsó oldalát mutatja. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/Moon_Farside_LRO.jpg/220px-Moon_Farside_LRO.jpg És a harmadik kép is. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/50/Dscovrepicmoontransitfull.gif/220px-Dscovrepicmoontransitfull.gif Szóval már megint a gagyi újságírás. :-(
Tehetős Totó
2019. január 03. 15:52
A Hó'd mási fele elcsángát, azé' kerste fe' a csángó....
kizökkentidő
2019. január 03. 14:31
Ami a hírből kimaradt: "Az eseménynek bizonyos mértékig magyar vonatkozása is van, mivel a leszállás helyszíne a rakétatechnológia egyik úttörőjéről, a magyar származású Kármán Tódorról elnevezett kráter." https://itcafe.hu/hir/kina_hold_rover.html
a hun
2019. január 03. 13:29
Kína nem vette be a Hold túlsó oldalát. Leszállt ott egy kompjuk. Németország, bevette (volna!) Sztálingrádot-mint ellenséges várost-ha tudta volna. Mi a szart tanítanak a média-szakon?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!