Így táboroznak a migránsok Brüsszelben

2018. november 26. 12:48

Komplett sátorváros alakult ki a brüsszeli Maximilen parkban a továbbutazásra várakozó migránsok számára, a helyzetet másfél éve nem tudják rendezni a hatóságok. Tudósítás a helyszínről.

2018. november 26. 12:48
Szalma György

A belgiumi Gentben és Brüsszelben járva az járt az eszemben, hogy bár nagy a kísértés, talán mégsem kellene a mindenütt jelen levő migránsáradatról írnom. Ez a téma túl van már tárgyalva. A tényeket legfeljebb néhány liberális portál firtatja, aki tudni akarja, hogy mi a valóság, annak van és volt módja arra, hogy tisztába kerüljön a valósággal.

Az egyik napon viszont arra a hírre ébredtem, hogy néhány órával korábban újabb késes terrortámadás történt a Brüsszelben. Akkor meggondoltam magam, mégis érdemes írni azokról az állapotokról, amelyek kedvező körülményeket teremtenek ahhoz, hogy az ilyen támadások bármikor megismétlődjenek.

A nagy számú afrikai és közel-keleti betelepülő miatt a brüsszeli utcakép egyre inkább elveszíti európaiságát. A város etnikai összetétele drámai változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben.

Brüsszelben egy ideje tábort vertek az átutazó migránsok is.

Ezzel a belga fővárosba kiapadhatatlan utánpótlás érkezett migránsokból annak biztosítására, hogy a legpesszimistább jóslatok valósuljanak meg a város jövőjét illetően.

A Brüsszelben való letelepedés szándékával érkezők mellett tömegesen lézengenek a köztereken ezek az átutazók. Ők jellemzően Afrikából indultak útnak, Spanyolországban vagy Franciaországban értek partot, majd Brüsszelbe érkeztek. Azért Belgium és Brüsszel, mert innen viszonylag könnyen elérhető az a két pont, ahonnan rendszeresen mennek kompok a Brit-szigetekre.

A szépen elrendezett, ámde teljesen jellegtelen Maximilien park neve akkor lett széles körben ismert, amikor több száz afrikai ütött tanyát benne. A környéket a helyiek a brüsszeli Calais-nak nevezik, a parkot ugyanis úgy belakták az afrikaiak, mint ahogy a francia város környékét is, alkalmi sátorvárost hozva létre benne.

A belga sajtó időnként beszámol a park környékén kialakult viszonyokról. Egy helyi ismerősöm elmondása szerint azonban a helyzet súlyosságának a tompításával tálalják a híreket, illetve tíz migránsbarát cikkre jut egy-egy közel korrekt helyzetértékelés. Pedig

a valóságról bárki meggyőződhet, aki ellátogat a környékre.

A parkban, szendvicses zacskók, üdítős flakonok és ételes dobozok és egyéb hulladék mindenütt. Az ételről a helyi civilek gondoskodnak, a szemét elszállításának feladata azonban szemmel láthatólag nem talált gazdát magának.

Illemhely sehol nem elérhető a környéken. Az egyetlen nyilvános wc zárva volt ottjártunkkor, ezzel azonnal magyarázat adódott arra, hogy miért lengi körbe az egész környéket az átható vizeletszag. Az illemhely bezárásának az a magyarázata, hogy a migránsok nem a rendeltetési céljának megfelelően használták a helységet. Hogy ez mit jelent, annak megfejtéséhez segítséget adhat az, hogy az afrikaiak megjelenése óta a legnagyobb gondot az illegális prostitúció, a közbiztonság romlása és a bűnözés egyéb válfajainak megjelenése okozza a környéken.

A civil szervezetek az élelem mellett sátrakat, takarót hoznak a kempingező migránsoknak, ezzel is garanciát teremtve arra, hogy megérje a parkba érkezni az átutazóknak. A sátrakat nem ritkán pénzért értékesítik az újonnan érkezőknek azok, akik éppen tovább állnak. A parkban lakó afrikaiak a fák és a bokrok aljában építenek maguknak alkalmi alvóhelyet vagy állítják fel a kapott sátrakat, a park minden szeglete foglalt. Estére visszaérkeznek a városban kószáló lakók is, akkor nagyobb a zsúfoltság. Ekkora van időzítve egy vacsora kiosztása, illetve a civilek áramfejlesztőt is hoznak a parkba, hogy az itt lakók fel tudják tölteni a mobiltelefonjaikat.

A park mellett található Északi pályaudvart is teljesen birtokba vették a migránsok. A várótermek padjain, a lépcsőaljakban alszanak, kis csoportokat alkotva.

Képeket készíteni nem biztonságos, nem is sokat kísérleteztem vele, miután az állomáson is és a parkban is heves tiltakozását váltott ki a próbálkozásom.

A parkban lakókkal gond nélkül szóba lehet elegyedni, de a fényképezést nem szeretik.

A park és a pályaudvar környékén tartózkodó afrikaiak java része Eritreából, Szudánból és Etiópiából érkezett. A pályaudvar közelsége azért fontos számukra, mert itt esélyt látnak arra, hogy az Angliába tartó buszokra fel tudnak valahogy jutni. Hogy mit remélnek az Angliába érkezéstől, azt nem tudják pontosan megfogalmazni: a legtöbb migráns azért tekinti Angliát célpontnak, mert legalább nyelvi nehézségeik nem adódnak.

A pályaudvar lassan használhatatlanná válik arra, hogy az eredeti rendeltetési célját betöltse, sokkal inkább nappali melegedő, mint busz-, illetve vonatállomás. Nemrég több nagy busztársaság is jelezte, hogy el kívánják a pályaudvarról költöztetni a megállóhelyüket, mert nem biztosított a rendes működés, illetve a sofőrjeiknek folyamatosan meg kell küzdeniük azzal, hogy távol tartsák az afrikaiakat attól, hogy a járművek csomagterébe szökjenek vagy a buszok tetejére másszanak.

Megközelítőleg 300-400 ember él a parkban, de folyamatos a fluktuáció: egy csapat elindul Anglia felé, egy újabb pedig megérkezik a parkba. A táborozók mindegyikének van egy története: a visszatérő elemek szerint a legtöbbjük a hazájában üldözésnek volt kitéve, egyetemre járt, azért jöttek Európába, hogy itt kezdjenek új életet. A történeteket legtöbb esetben nem lehet leellenőrizni, az érkezők személyazonossága felől sem lehetnek biztosak a hatóságok. Azonban nem lehet minden esetben kizárni azt sem, hogy valódi üldözöttekről van szó.

A táborozás egyik érdekessége, hogy a park mellett található a menedékkérelmek befogadását végző belga hivatal is. Ami nem azt jelenti, hogy ezek az afrikai kempingezők menedékkérelem benyújtása miatt állnak sorban. Szó sincs erről,

ők határozottan Angliába tartanak, nem akarnak Belgiumban menedékkérelmet beadni.

Az afrikai migránsok nem csak a pályaudvar környékén okoznak problémát, az E40-es autópálya melletti településeknek mind rész jutott a problémából. Ez az autópálya szakasz ugyanis az, ami Brüsszelt összeköti a tengerparti területtel, ahonnan megközelíthető a két forgalmas átkelő Anglia felé. Akik már megunták Brüsszelt, azok csoportokba verődve indulnak el a környékbeli települések irányába, hogy az út közben található kamionparkolókban veszteglő kamionok raktereiben próbáljanak elrejtőzni.

A kamionparkolók migránsok általi felfedezése komoly gondot okozott Nyugat-Flandriában a nyár folyamán. Egy idő után a kamionparkolókat le kellett zárni, mivel nem lehetett biztosítani a parkolók őrzését. Jabbeke város polgármestere kezdeményezte saját hatáskörében, hogy zárják le estére a parkolókat, illetve segítséget kért a kormányzattól. Egy másik, szintén az E40-es autópálya mentén levő település, Kruibeke rendőrfőnökének, Wim Pieteraerensnek a beszámolója szerint egyre több feljelentés érkezik olyan 30-60 fős csoportokról, akik kamionokra akarnak felszökni.

A parkolók lezárása arra kényszerítette a kamionsofőröket, hogy a kötelező pihenőidőt nem biztonságos helyeken töltsék. Várható volt, hogy a lezárás nem oldja meg a problémát, inkább újakat generál.

Több mint másfél éve tart ez az állapot: a liberális szervezetek ellenállásán és a szocialista városvezetés tehetetlenségén

rendre megbukik minden próbálkozás a helyzet megoldására.

Bár nyilvánvaló tény, hogy a park afrikai lakói nem akarnak menekültkérelmet beadni, ennek ellenére nem történt intézkedés arra, hogy felszámolják az illegális tábort. Bár szóvirágok szintjén már történt előrelépés, a városi tanács megnyugtatta a környéken lakókat, akik hangot adtak annak az igényüknek, hogy nem szeretnének egy migránskemping közelében élni. Minden jel szerint a megoldás még picit várat magára. November végén ugyanis még tömegek voltak a parkban, éppen úgy, mint másfél évvel korábban.

Az afrikaiakat fölösleges lenne hibáztatni, ők pusztán a jól felfogott érdekeiket követik, amikor egy gazdagabb és biztonságosabb helyet keresnek maguknak. A helyes az lenne, ha a brüsszeli városvezetés tekintettel lenne a polgárai érdekeire.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2018. november 27. 10:55
Ha az írástudatlan szír agysebészekkel hasonlítjuk össze a magyar átlagot, semmi okunk nincs szégyenkezni. A ,magyar például orvosi diploma hiányában nem nyitja fel az embereket egy bozótvágóval, csak hogy megnézze mi van belül. Az írni- olvasni nem tudó "szír agysebész" megteszi, mint ahogy addig ürít lehúzás nélkül a vízöblítésesbe, amíg már nem fér oda több, és be kell zárni a helyiséget mert nincs senki aki ezek után takarítana.
atila68
2018. november 26. 20:06
Ez valami qrva nagy szigetfesztivál?
Edvind Johnsson3.0
2018. november 26. 19:32
Szerencséjük van a belgáknak, mert egy sem akar Belgiumban maradni. Most már csak Angliának kéne szólni, hogy megjöttek az agysebészek.
izo1210
2018. november 26. 19:31
Jól tetted, hogy leírtad. Ez így hitelesebb, mint amikor Lázár bejelentkezett Bécsből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!