A Pentagon óva inti Aszadot, hogy támadást intézzen amerikai katonák vagy szövetségeseik ellen

2018. június 01. 08:07

A Pentagon óva inti Aszad szíriai elnököt attól, hogy támadást intézzen amerikai katonák vagy szövetségeseik ellen – jelentette ki csütörtökön egy sajtóbeszélgetésen Kenneth McKenzie altábornagy.

2018. június 01. 08:07

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon óva inti Bassár el-Aszad szíriai elnököt attól, hogy a kormányerők támadást intézzenek amerikai katonák vagy szövetségeseik ellen – jelentette ki csütörtökön egy sajtóbeszélgetésen Kenneth McKenzie altábornagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója. „Szíriában minden érintett félnek meg kell értenie, hogy az Egyesült Államok haderejének vagy a koalícióban részt vevő partnereinek megtámadása nagyon rossz politika lenne” – fogalmazott Kenneth McKenzie.

Az altábornagy arra az interjúra reagált, amelyet a szíriai elnök adott az RT orosz televíziónak. Aszad elnök ugyanis úgy nyilatkozott az orosz tévé csütörtöki adásában, hogy az amerikai erőknek el kell hagyniuk Szíriát, és a szíriai kormányerők visszafoglalják az ország azon északkeleti vidékeit is, amelyeket jelenleg még az amerikaiak támogatta, Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab koalíció harcosai tartanak ellenőrzésük alatt. Az interjúban Aszad azt is kijelentette, hogy Szíriában jelenleg az egyetlen még meglévő problémát a Szíriai Demokratikus Erők jelentik. Hozzátette: vagy tárgyalásokat folytatnak az SDF harcosaival, hiszen – ahogyan fogalmazott – ők is szíriaiak, „vagy ha ez nem megy, akkor erővel szabadítjuk fel területeinket. Nincs más választásunk” – húzta alá a szíriai elnök. 

Elemzők szerint az SDF harcosai fontos szerepet játszottak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben, s abban, hogy a dzsihadistákat sikerült kiűzni Szíria több vidékéről, köztük a főhadiszállásukként számon tartott Rakka városából is. Az Egyesült Államok partnereként tekint e kurd és arab harcosokból álló, laza koalícióra. 

A Pentagonban tartott sajtótájékoztatón részt vett Dana White, a tárca szóvivője is, aki emlékeztetett arra: az amerikai katonák azért vannak szíriai földön, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoljanak. „Nem kívánunk részt venni a szíriai polgárháborúban” – szögezte le White, hozzátéve, hogy amennyiben a szíriai hadsereg támadást indít az SDF harcosai ellen azokon a területeken, ahol a harcosok nem az Iszlám Állam ellen harcolnak, Washington kénytelen lesz felülvizsgálni eddigi küldetését.

(MTI)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. június 02. 17:47
Ez a bácsi biztos a lehallgatóközpontban dolgozik, mert úgy kunkorodik a füle.
Peter8811
2018. június 02. 14:05
Mijen zsubbony van a Pen tagon
gonterl
2018. június 01. 20:22
A viszonosság miatt, alig várom, hogy az USA földjét szír katonák csizmái tapossák.
fogas paduc
2018. június 01. 12:22
Szóval , akkor az amerikaiak azért vannak Szíriában, hogy beavatkozzanak a szír polgárháborúba. Ja az iszlám állam ellen addig ténylegesen a semmi történt, amíg az oroszok be nem avatkoztak - látva a sikereket, az amerikaiak is gyorsan beavatkoztak, nehogy teljes körű legyen a siker. ja, miért is jött létre az iszlám állam? Ki nem fizette szaddam tisztjeit? Ki fizette az első 6000 csecsen harcost?, Ja hogy is került az i.s. kezébe jelentős mennyiségű amerikai fegyver? Ja kik is vették meg az i.s.-től az olajat? Erre tessen már válaszolni az amerikai külügyi szóvivő asszonynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!