Liberálisok: A harc most kezdődik

2018. április 11. 14:44

József Attila verseivel üzent Orbán Viktornak a költészet napján a Liberális Párt.

2018. április 11. 14:44

„Ötvennégy évvel ezelőtt április 11-re, József Attila születésnapjára hirdette meg az akkori hatalom a magyar költészet napját. Bátor tett volt, a puhuló diktatúra jeleit mutatta; annak a költőnek dedikálva ezt a napot, amely szenvedélyesen küzdött a szabadságért egy elnyomó rendszerbe. »Jöjj el szabadság! Te szülj nekem rendet« – írta 1937-ben. És ma, fél évszázaddal később valaki a magyar miniszterelnök háza elé rajzolta fel a költő másik versét; utca hosszan húzódott a Levegőt ritmusa, rímei, üzenve a hatalomnak: »Emberek, nem vadak – elmék vagyunk«” – írja közleményében a Liberális Párt. 

A miniszterelnöknek egy másik József Attila verssel üzentek. „»Sziszegve sem szolgálok aljas, nyomorító hatalmat«, fogalmazott a költő az Ars Poetica című versében. Ugyanezzel a verssel üzenünk azoknak is, akik féltik a szabadságot, a jól ismert sorral: »Én nem fogom be pörös számat«” – írják a folytatásban. Hozzáteszik: „Mert nem foghatjuk be, mi, Liberálisok verssel, prózával, tüntetéssel, az ellenállás legkülönbözőbb formáival fogunk harcolni a szabadságért, a szabad véleményért, a demokratikus értékekért”.

Ezután Garri Kaszparov sorait is közölték: „Ha egy nyitott társadalom nem képes megvédelmezni a polgárait, akkor nem sokáig marad nyitott. Az a társadalom, amely nem harcol a szabadságért, el fogja veszíteni azt.” Kommentárként hozzáfűzik: „ez a harc a választásokkal nemhogy lezárult: most kezdődik csak igazán. A magyar költészet napján tehát nem az ünnepé az első szó, de még a második sem. Nem, mert meg kell védenünk az országunkat. Erre figyelmeztet a költő is bennünket.”

(MTI-OS)

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. április 15. 06:08
Egy nagy lófaszt mama!
Peter8811
2018. április 14. 06:09
Lehet a mai forradalomban fejbe bassza valaki a liberális Fodor Gábort mint ő akarta az ötgyerekes hajléktalant fejbe baszni, amikor még miniszter volt. Ennyire futotta neki élete nagy munkásságában.
Peter8811
2018. április 14. 05:56
A nyugdíjam felét már legyőztétek. A Libsi tábor legyőzhetetlen a Libsik útja biztos út, Ha összefogtok rendületlen, Legyőzzük végleg az Orbán úrt. A kétszemélyes Libsi tábor Az egyik már a Fodor Gábor. A másik meg nincsen még meg. Lehet hogy csak egy lesz végleg!
Rabonban
2018. április 12. 22:14
Megszólalt a ridikülmanó....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!