Molotov-koktélt dobtak egy svéd zsinagógára

2017. december 10. 10:45

Gyújtópalackkal dobáltak meg egy zsinagógát a svédországi Göteborgban szombaton késő este, az incidensben senki nem sérült meg. Aznap volt egy demonstráció Stockholmban Amerika izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe helyezése ellen.

2017. december 10. 10:45

Gyújtópalackkal dobáltak meg egy zsinagógát álarcosok a svédországi Göteborgban szombaton késő este, senki nem sérült meg.
A zsinagóga egyik helyiségében rendezvényt tartottak, az ott tartózkodó fiatalok az épület alagsorába menekültek a támadás miatt.

Allan Stutzinsky, a göteborgi zsidó közösség elnöke elmondta, hogy a gyújtópalackok lángja nem terjedt át az épületre.

Az Expressen című helyi újság a rendőrséget idézve azt írta, hogy az épületre Molotov-koktélt hajigáltak. Több rendőri egység vonult a helyszínre, hogy megvizsgálja a történteket, továbbá azt, hogy a támadás jelent-e fenyegetést a helyi zsidó közösségre.

Az incidens ugyanaznap történt, amikor a fővárosban, Stockholmban tüntetők tiltakoztak Donald Trump amerikai elnök döntése ellen, amely szerint az Egyesült Államok nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik. A megmozdulás többnyire békésen zajlott, ugyanakkor a résztvevők elégettek egy izraeli zászlót.

A Sveriges Radio arról számolt be, hogy pénteken Malmö városában kétszáz tüntető antiszemita szólamokat skandált. Azt kiabálták többek között, hogy „visszaköveteljük szabadságunkat, és lelőjük a zsidókat”.

(MTI)

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2017. december 10. 17:13
Soros!!
Agnieszka
2017. december 10. 14:35
A hajigál az egy gyakorító ige. Egyet csak hajítani lehet. Itt egyről volt szó, egyes számban. Mindegy, Svédország NAGYON messze van és végtelen türelmű svéd lükék lakják, számunkra elképzelhetetlen jómódban. Annyi eszük van, h. ide fasizmust vizionáljanak, sőt, víziójukat a közszolgálati TV-jükön sugározzák, köszönhetően a kedves, a svéd médiát biztos kézben tartó Wallenberg családnak. Nemcsak a jótettek nyerik el a büntetésüket.
Petykabá
2017. december 10. 13:37
nyilván Svensson volt a vezetékneve... az őssvéd antiszemitizmus feléledt...
sztálin elvtárs
2017. december 10. 13:10
Gondolom a felbőszült evangélikusok így akartak bosszút állni Jézus keresztre feszítéséért és a zsidó pénzváltók által szedett immorális kamatokért. De persze a sok rasszista xenofób fasisztoid náci egyből a szerencsétlen menekültekre akarja fogni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!