Az én szabadság-fogalmam - Napi Maxima

2017. október 13. 10:59

Liberalizmus: azaz csorda-állatosítás.

2017. október 13. 10:59
Friedrich Nietzsche

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Egy dolog értékét néha nem az határozza meg, amit elérünk vele, hanem az, amit fizetünk érte – amennyibe kerül. Íme, egy példa.  A liberális intézmények nyomban megszűnnek liberálisnak lenni, mihelyt létrehozzák őket: ezután nincs még egy olyan bosszantó és alapos kártevője a szabadságnak, mint a liberális intézmények. Elvégre tudjuk, mit művelnek: aláaknázzák a hatalomra törő akaratot, ők a hegyek és völgyek morállá emelt nivellálói, kicsinyesek, gyávák és élvetegek – mindig a csordaállat jut velük diadalra. Liberalizmus: azaz csorda-állatosítás…”

Friedrich Nietzsche: Bálványok alkonya. Budapest: Helikon, 2015, p. 98.

 

Friedrich Nietzsche (1844-1900) német filozófus és egyetemi tanár. A 19. század legnagyobb hatású és egyben legvitatottabb gondolkodója. Az egzisztencializmus egyik előfutára, filozófiájára jellemző a felvilágosodás értékeink megkérdőjelezése, szövegeit sokszor prófétai düh járja át.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terra
2017. október 15. 12:48
"A liberális intézmények nyomban megszűnnek liberálisnak lenni, mihelyt létrehozzák őket: ezután nincs még egy olyan bosszantó és alapos kártevője a szabadságnak, mint a liberális intézmények. Elvégre tudjuk, mit művelnek: ők a hegyek és völgyek morállá emelt nivellálói, kicsinyesek, gyávák és élvetegek – mindig a csordaállat jut velük diadalra. " Hát igen. A liberálisok első dolga, hogy megmondják mi a "PC", mit szabad mondani, gondolni, tenni és mit nem (mi a PC), ezzel máris korlátozzák a szabadságot. Következő lépés a csordába terelés, a legfontosabb csordaképző tényező a természetben is a félelem, tehát kell egy ellenségkép, egy gonosz farkas képe, ami megeszi a nagymamát.
catalina9
2017. október 14. 07:17
A liberális intézmények nyomban megszűnnek liberálisnak lenni, mihelyt létrehozzák őket: ezután nincs még egy olyan bosszantó és alapos kártevője a szabadságnak, mint a liberális intézmények. Elvégre tudjuk, mit művelnek: aláaknázzák a hatalomra törő akaratot, ők a hegyek és völgyek morállá emelt nivellálói, kicsinyesek, gyávák és élvetegek – mindig a csordaállat jut velük diadalra. Liberalizmus: azaz csorda-állatosítás…” zseniális!!!
brekker
2017. október 13. 19:07
Néha Nietzschének is lehet igaza.
files32
2017. október 13. 13:26
Az birkanyáj-hülyítés akart lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!