A toleranciáról - Napi Maxima

2017. szeptember 26. 11:19

A toleranciát általában jó dolognak tartják, de nem magától értetődő, hogy miért.

2017. szeptember 26. 11:19
John Kekes

Napi Maxima - Szalai Zoltán rovata

„A toleranciát általában jó dolognak tartják, de nem magától értetődő, hogy miért. Hogyan lehet jó, ha megengedjük azt, ami erkölcsileg helytelen? Úgy látszik, hogy a tolerancia az akarat vagy az erkölcsi meggyőződés gyengeségét jelenti. (…) Erkölcsi szempontból a toleranciát mint szükséges rosszat fogadjuk el, de az attól még rossz marad, hiszen azt követeli meg, hogy erkölcsi meggyőződésünkkel ellentétesen cselekedjünk, illetve megengedjük az erkölcsi rosszat akkor is, ha megakadályozhatnánk.”

John Kekes: Az egalitarizmus ellen. Attraktor, 2004, 186.

 

John Kekes (1936) magyar származású amerikai konzervatív filozófus, az Albany-i Egyetem nyugalmazott professzora. Kekes ateista, szkeptikus gondolkodó, aki leginkább a kortárs, modern, egyenlőségelvű liberalizmus kritikájáról ismert. Magyarul megjelent kötetei: Az egalitarizmus illúziói; A liberalizmus ellen; A konzervativizmus ésszerűsége; A gonoszság gyökerei.

 (Az idézetet köszönöm Szilvay Gergőnek.)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szancso
2017. szeptember 27. 04:57
Mára a tolerancia átugrott a ló másik oldalára, intoleranciába. Ezt bizonyítja a legjobban mind az ami az USA-ban történik az elnök választásuk óta, és ami vasárnap este történt NO-ban, és főleg Berlinben. Eddig mindenki tudomásul vette egy választás eredményét, még ha ez nem az ő szájaize szerint volt, csak úgy demokratikusan. Mára a szervezők már 5 perccel a választási irodák zárása után utcára viszik a teljesen agymosott, főleg fiatalokból álló, hadseregüket, Berlinben pl. az olyan nagyon toleráns, főleg a muszlimokkal szembeni zöldek.
Box Hill
2017. szeptember 26. 14:58
"A legnagyobb vereség a világon megszokni a rosszat." (Ravasz László)
brekker
2017. szeptember 26. 14:46
A tolerancia olyan, mint az óvodásoknak a finomfőzelék. Minél jobban mondja az óvónéni, hogy szeretni kell, annál jobban utálják.
szemlelo
2017. szeptember 26. 14:18
A tolerancia csapdája az, hogy egy társadalom minél jobban elvárja a tagjaitól a toleranciát, annál többen lesznek és annál agresszívabbak azok, akik ezzel visszaélnek. Hiszen kisebb kockázattal lehet szivatni másokat, ha biztosak lehetünk abban, hogy ezt tolerálniuk KELL.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!