Megsegítjük a közel-keleti keresztényeket

2017. május 31. 15:51

Hazánkba érkezett Bashar Warda káld katolikus érsek is az Iszlám Állam fennhatósága alatt álló területekkel szomszédos székvárosából, a több, mint négyezer éves Erbílből.

2017. május 31. 15:51

Czopf Áron tudósítása

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Lui Rafael Szakó babiloni káld katolikus pátriárka az Országházban az iraki Tell-Aszkuf megrongált lakóházainak helyreállításához nyújtott magyar kormányzati hozzájárulásról írt alá dokumentumot.

Hazánkba érkezett Bashar Warda káld katolikus érsek is az Iszlám Állam fennhatósága alatt álló területekkel szomszédos székvárosából, a több, mint négyezer éves Erbílből. A főpásztor reményt kívánt adni a terror elől észak-iraki kurd területek felé menekülők tömegeinek, amikor 2015-ben megalapította az Erbili Katolikus Egyetemet. Városában a menekültek ellátására létrehozott Szent József-kórház féléves gyógyszerszükségletét a magyar kormány finanszírozza – ez ügyben is érkezett Budapestre.

A 777 hírportál, az üldözött keresztények segítéséért felelős helyettes államtitkárság és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium jóvoltából egy nyilvános beszélgetésre is sor került az érsekkel, aki elmondta az iraki keresztények az elmúlt években az iszlám világban fellángolt vallási ellentétekért súlyos árat fizettek. Az ISIS által elfoglalt területek keresztény és jezidi lakosai dönthetnek a hitük megtagadása, a halál vagy a menekülés között. Nem véletlen, hogy a világon szétszóródó káld katolikusokat a „mártírok egyházaként” emlegetik, hiszen a hitükhöz ragaszkodó keresztények az utóbbi két lehetőséget választják.

Warda szerint a migrációs krízis kapcsán minden országnak elvitathatatlan joga, hogy biztosítsa saját állampolgárainak biztonságát, ezért nem tartja őszintének azokat, akik Trump beutazást korlátozó rendeletét bírálták. Mint mondta, a keresztény szolidaritás nem azt diktálja, hogy ellenőrizetlenül engedjék be a menekülteket, hiszen a terroristák is ott lehetnek közöttük. Az érsek elmondta, hogy tudomása szerint még a keresztény menekültek között is felbukkant már olyan személy, aki kapcsolatban állt az Iszlám Állammal.

Arról beszélt: nem csak a politikai nyilatkozatok szintjén kell elítélni a keresztényüldözést, hanem tettlegesen is fel kell lépni az üldözöttekért és fel kell világosítani a nemzetközi közvéleményt a helyzet tragikusságáról. Az európai politikában az érsek tapasztalata szerint sok politikus azért kerüli a keresztényüldözés témáját, mert a más vallásúakkal szemben diszkriminatívnak tartaná azt kiemelni. Warda szerint épp ez a szemlélet vezet a keresztények hátrányos megkülönböztetéséhez.

A beszélgetést követően a szervezők átadtak egy „Hungary stands with Iraqi Christians” feliratú molinót a rendezvény hallgatóságának aláírásaival. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. október 31. 17:32
Ez már tegnap hír volt csak az éppen aktuális ellenzéki agymenések nyomatása a Mandin megelőzte ezt az információt.Egyébként is a Magyar Időket nem szokták szemlézni, mert Bakó Bea elájul.
Sulammit
2017. július 17. 11:46
Szeretem az ilyen híreket. Milyen bátrak, én vajon melyiket választanám, az utóbbi kettőt ?
egy genetikusanalattvaló
2017. június 05. 17:15
"Ez olyan egyértelmű, hogy nem lehet hozzátenni semmit! Aki a keresztények üldözését magyarázni próbálja, az minden aljas dologra is kapható!" Volt az M1-en egy riport az iraki és szíriai keresztényekkel folyamatos kapcsolatban levő magyar kutatóval. Elmondta, hogy az ottani keresztények abban bíztak, hogy a keresztény nyugat megvédi őket az iszlám szélsőségesektől. Sajnos nagyot csalódtak. Pl. a svédek azt kérdezték tőlük, hogy ha ennyire nehéz keresztényként megmaradni a szülőföldjükön, miért nem tértek át a muszlim hitre. No, ilyen aljas dologra is képes a valaha volt keresztény Európa. Ezzel szemben ott áll az Európát elözönlő zömmel muszlim betolakodók migránssimogató fogadtatása.
Öreg
2017. június 05. 17:14
Ez olyan egyértelmű, hogy nem lehet hozzátenni semmit! Aki a keresztények üldözését magyarázni próbálja, az minden aljas dologra is kapható!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik