Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Kiváltság egy beteg gyerekkel otthon lenni

2017. március 16. 22:15

Szinte minden kisgyerekes szülőnek komoly fejtörést okoz, hogy ki ápolja a kicsit, ha beteg. Persze könnyen rá lehetne vágni, hogy a szülő, ki más, de azért a helyzet korántsem ennyire egyszerű - írja a vg.hu.

2017. március 16. 22:15

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az 1995-ös 2,3 millióról 2015-re 1,1 millióra csökkent a gyermekápolásra igénybe vett táppénzes napok száma. Szerencsés helyzetben el tud menni a szülő táppénzre, vagy ideális esetben a közelben él a nagymama, nagypapa, aki segíthet, de nagyon sok olyan munkahely van, ahol bizony nem nézik jó szemmel, ha valaki hosszú napokat, heteket van otthon. Természetesen ahogy nő a gyermek, nagy valószínűséggel egyre kevesebbet lesz beteg, hiszen megerősödik az immunrendszere. Azonban egy bölcsődés kicsi az őszi-téli időszakban szinte még kéthetente beteg.

Igaz, hogy amíg a gyermek három év alatti, addig a szülők akár 84 napot is igénybe vehetnek, hogy otthon ápolhassák a kis beteget, de hatéves kor felett már csak 14 nap, 12 éves kor felett pedig egyetlen nap sem jár, és ez súlyos probléma – mondta a Mediaworks Regionális napilapok központi szerkesztőségének Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.  – Jó lenne, ha a beteg gyermekkel 14 éves koráig otthon maradhatna a szülő, hiszen ennyi idős kora előtt jogilag is csak korlátozottan cselekvőképes – tette hozzá.

A hatévesnél idősebb, de 12 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén az egyedülálló szülőknek 28 naptári nap gyermekápolási táppénz jár évente. Ezeket a táppénzes napokat  nem  naptári  évre kell érteni, hanem a gyermek születésnapjától születésnapjáig terjedő időszakra.

– Ha a gyermek elmúlt 12 éves, de beteg, és a szülő szeretne otthon maradni vele, abban az esetben van lehetőség táppénzt kérni méltányossági alapon – mondta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság munkatársa, de Póta György szerint ezzel a lehetőséggel nagyon kevesen élnek. 

Minden felelősen gondolkodó szülőnek komoly dilemmát okoz, hogy a 12 évesnél idősebb gyermekét otthon hagyhatja-e egyedül, ha beteg. 

A jogszabályok nem határozzák meg, hány éves kortól hagyható egyedül otthon a gyermek – tájékoztatott Budapest Főváros Kormányhivatala. Ennek eldöntése a szülő felelőssége, aki a gyermek egészségi állapotának, illetve érettségének függvényében hozza meg az ezzel kapcsolatos döntését, és viseli a felelősséget a gyermek nagykorúságáig, azaz 18 éves koráig - állapítja meg a vg.hu.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!