Az eddig végzett legátfogóbb vizsgálat keretében a kutatók az Egyesült Államokban mûködõ 27 gyorsétteremláncból több mint 400 mintát gyûjtöttek be, hogy megállapítsák azok fluorvegyület-tartalmát. A minták között csomagolópapírok, kartonok és eldobható poharak szerepeltek, s valamennyi csomagolóanyagban a fluorral helyettesített alkánok (per-és polifluorokarbon vegyületek, rövidítve PFC-k) nyomai után kutattak a szakértõk.
A PFC-ket széles körben alkalmazzák felületek tapadásgátlóvá, illetve folt– vagy vízállóvá tételére, ezért a szõnyegektõl és kárpitoktól a konyhai eszközökön át a túrafelszerelésekig és ételcsomagolásokig mindenütt megtaláljuk õket.
- Ezeket a vegyületeket többféle egészségkárosodással is összefüggésbe hozták, ezért elég aggasztó, ha belekerülnek az emberek ételébe – nyilatkozott a kutatást vezetõ Laurel Schaider, a Silent Spring Institute környezeti vegyésze – Egyes PFC-krõl úgy tudja az irodalom, hogy rizikófaktorként játszhatnak közre daganatok és pajzsmirigy-bántalmak kialakulásában, az immunrendszer mûködésének legyengítésében, károsíthatják a termékenységet, és kismamák esetében csökkenthetik a baba születési súlyát. Különösen a gyerekek vannak veszélyben, hiszen az õ fejlõdõ szervezetük fokozottan érzékeny a mérgezõ vegyületek hatására – emelte ki Schaider.