Az álgyermekvédő
Nem az együttérzés, a jobbító szándék vezeti, ő csak balhét akar, és el akarja hitetni mindazokkal, akik még hatása alatt kornyadoznak, hogy ezért is Orbán meg a kormány a hibás.
A bejglinek nevezett süteményre szigorú előírások vonatkoznak, a diós tölteléknek legalább 40, a mákosnak pedig 48 százalékos arányt írnak elő, és még a termékhez használt vaj minimális zsírtartalmát is meghatározzák. És csak ezeket a termékeket hívhatják bejglinek.
Szigorú előírások szabályozzák, milyennek kell lennie a bejgliként nevezett süteményeknek. A diós tölteléknek legalább 40, a mákosnak pedig 48 százalékos arányt írnak elő, és még a termékhez használt vaj minimális zsírtartalmát is meghatározzák. A megnevezést is csak ezek a termékek viselik, így ahol tekercs néven árusítják, érdemes megnézni az összetevőket.
A bejglit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, vonatkozik rá egy alapszintű és egy emelt szintű szabályozás is – mondta az InfoRádióban Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője. Az alapszintű az egyes kenyerekről és péksüteményekről szóló előírásban található. Ez általánosságban meghatározza a bejglit, felsorolja a felhasználható alapanyagokat, kémiai paramétereket határoz meg külön a tésztára és a töltelékre. A bejgli minimális tömegét és az érzékszervi jellemzőit is tartalmazza az élelmiszerkönyv. Ezeknek az előírásoknak megfelelő termékeket lehet bejglinek nevezni.
„A bejgli szóhoz hozzáteszik a töltelék jellegét meghatározó anyagnak a nevét és kiegészítik a töltelék százalékos arányával. A csomagoláson ezt fel kell, hogy tüntessék.” – mondta Laszlovszky Gábor.
Az emelt szintű szabályozást a megkülönböztető minőségű jelöléssel ellátott sütőipari termékek irányelve tartalmazza, ez például azt határozza meg, hogy nem használható fel aroma, adalék, zsiradékként kizárólag minimum 80 százalék zsírtartalmú vaj használható fel – hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője.
„A legfontosabb megnézni, hogy hol vesszük a termékeket. Lehet nagyon jó minőségű terméket is lehet találni tekercs néven, de a legtöbb esetben a gyártók azért nem választják a bejgli nevet, mert nem tudnak vagy akarnak megfelelni ezeknek a minőségi követelményeknek” – hangsúlyozta Laszlovszky Gábor.
Mitől bejgli a bejgli? A mestercukrász válaszol.
Kissé erőltetettnek tartja Auguszt József, hogy az egész országban egységesítsék a bejgli receptjét, hiszen az ünnepi sütemény elkészítése tájegységenként, illetve a vásárlók ízléséhez igazodva is változhat.
„Mi ötven éve nem változtattunk a bejgli receptjén, jól bevált. Az, hogy mások milyet csinálnak, széles skálán mozog” – emelte ki a mestercukrász.
A bejgli jellemzően magyar sütemény, amelyet karácsonykor és húsvétkor szívesen fogyasztanak az emberek – mondta Auguszt József. Hozzátette, régen patkóformában készült. „Ahány cukrászda volt, annyiféle bejgli készült, és mind nagyon finom volt. Aki ötven éve csinálják, nem szívesen változtatnak a recepten, mert a vásárlóközönség ezt szereti.”