Dollármilliárdos kormányt rak össze Donald Trump

2016. december 01. 13:50

Trump rakhatja össze a modern amerikai történelem eddigi legvagyonosabb kormányát – írja a Washington Post. A kormányba eddig jelölt, vagy arra jó eséllyel aspiráló emberek összesített vagyona sok-sok milliárd dollárra rúg. Vagyonuk miatt kritizálták az első Bush-kormány tagjait is 2001-ben, pedig az ő dollármillióik sehol sem voltak a mostani várományosok gazdagságához képest.

2016. december 01. 13:50

A Washington Post összesítése szerint minden idők legvagyonosabb kormányát készül összerakni Donald Trump, aki maga is komoly vagyonnal büszkélkedhet. A kereskedelmi miniszternek jelölt Wilbur Ross két és fél milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhet, helyettese, Todd Ricketts is milliárdos vagyon örököse. A Trump-kampány pénzügyminiszternek kiszemelt pénztárosa, az egykori Goldman Sachs-dolgozó Steven Mnuchin is jelentős vagyonnal büszkélkedhet.

Az oktatási miniszternek jelölt Betsy DeVos ugyancsak milliárdos, ráadásul apja 5,1 milliárd dolláros vagyonának örököse. A közlekedési miniszter Elaine Chao egy hajózási mágnás lánya. A cikk szerint ráadásul a Wall Streeten jó kapcsolatokkal rendelkező jelöltek eddig is foglalkoztak politikával, csak a támogatói oldalról: Mnuchin, Ross és DeVos csak az elmúlt két évben százezreket költöttek különböző jelöltek támogatására.

Ellenoldali kritikusok szerint az, hogy a milliárdos elnök milliárdos és milliomos miniszterekkel veszi körül magát, kissé disszonáns a jelölt elitellenes szólamaival, egy megkérdezett szakértő viszont azt mondta: annyiban passzolnak Trump retorikájához a jelöltek, hogy nem a politikai elit részei, ebből a szempontból külsősnek számítanak. A lap megemlékezett róla, hogy a 2001-ben összeállított első Bush-kormányt is kritizálták összvagyonuk miatt, pedig ők összességében alig tizedannyira voltak gazdagok, mint a kereskedelmi minisztériumi székre most kiszemelt Ross.

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
térdfigyelő kamera
2016. december 01. 20:22
Jee! Már látom Tramp Viktor következő kormányát: Lőrinc barát, Karancsi, Árpi, Andy, és a többiek.
Akitlosz
2016. december 01. 19:16
Nálunk is gazdagokból áll a kormány. Annyi a különbség, hogy Amerikában először meggazdagodtak aztán kormányoznak a kormánytagok. Magyarországon fordítva, először hatalomra jutnak, azután meggazdagodnak.
korona
2016. december 01. 19:06
Nem ő rakja össze a jövendőbeli kormányát, hanem a veje.
Berecskereki
2016. december 01. 17:30
jav. lihordó kihordó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!