25 éve sikeres a szívtranszplantáció Magyarországon

2016. december 30. 14:30

25 éve kapott új szívet az első sikeres szívtranszplantáción átesett beteg Magyarországon. Schwarcz Sándor azóta is jól van, és a jubileumot újjászületése helyszínén, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján ünnepli.

2016. december 30. 14:30

992. január 3-án a tavaly elhunyt Dr. Szabó Zoltán szívsebész professzor vezetésével végezték az első sikeres magyarországi szívátültetést. Azóta több mint 400 beteg kapott új szívet a klinikán, amely Európában a 2-3., míg világviszonylatban is a 10-15. helyen szerepel a szívtranszplantációs centrumok között.

Az elmúlt években szívelégtelenségi intenzív osztályt alakítottak ki, elindult a műszív program, mindezeknek, valamint az Eurotransplanthoz történt csatlakozásnak is köszönhetően 2012-ben megkétszereződött, míg 2015-ben megháromszorozódott a transzplantációk száma a klinikán. További eredmény, hogy ma már a beavatkozáson átesett betegek több mint 80 százaléka éli túl a műtét utáni első évet.

A Semmelweis Egyetem elkötelezett a szervtranszplantáció (szív-, máj-, vese-, tüdőátültetés) további fejlesztésében. 2017-ben gyorsítani kívánja a betegek várólistára kerülését, valamint a sikeres átültetést követően tovább javítani a transzplantált betegek utánkövetését. Ezért egy 1 milliárd forintos fejlesztési programot dolgozott ki a Klinikai Központ, amely egy éven belül megvalósul.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!