Telt házzal működnek a mamahotelek

2016. október 11. 22:18

Egy kutatásból kiderült: a tizen-huszonévesek 40%-át részben vagy teljesen a szüleik tartják el!

2016. október 11. 22:18

Ifjúságkutatást indított a Kutatópont, melyben a Y-generáció élethelyzeteit, életmódját vizsgálják, különös tekintettel a felnőttkorba lépés szakaszaira.

Székely Levente, a társadalomkutató társaság kutatási igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a tizen-huszonévesek több mint fele számíthat szülei anyagi segítségére, és továbbra is népszerű a mama-hotel.

A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezetteknek mintegy 60%-a anyagi nehézség esetén számíthat a szüleire. Mintegy 40%-uk rendszeresen kap anyagi támogatást, sőt az sem ritka, hogy a fiatal felnőtt megélhetését teljes egészében a szülők finanszírozzák.

A felmérés kiterjedt a mamahotel jelenségére is. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy bár a fiatal felnőtt megtehetné, mégsem hagyja el a szülői házat. A jelenség nem mindig jár együtt az anyagi függéssel: előfordul, hogy az idős szülők és a felnőtt gyermekek gyakorlatilag külön háztartásokat alakítanak ki ugyanazon a helyen.

2016-ban a kutatás egyedülálló módon mintegy 8.000 fő bevonásával egy időben zajlik a határon túl is, Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján is. Az előzetes feltételezések igazolása vagy cáfolása így nagyobb eséllyel történhet meg.

Egy hipotézis szerint a mai tizen-huszonévesek egy új csendes generációt alkotnak, akik nem akarják feltétlenül megváltoztatni a világot. Az is közrejátszhat, hogy ma már minden további nélkül, szabadon alakíthat ki párkapcsolatot mindkét nem, függetlenül attól, hogy végül sor kerül-e házasságkötésre vagy sem. Az oktatási rendszerben is tovább időznek a fiatalok, mint korábban bármikor.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!