Hat év: 26 milliárd óvodafejlesztésre, plusz 10 ezer óvodai férőhely, plusz 226 ezer ingyenesen étkező gyermek, plusz 67 ezer forint családi kedvezmény

2016. október 24. 09:20

A kormány által megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően hat év alatt mintegy tízezerrel nőtt az óvodai férőhelyek száma – emelte ki Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára.

2016. október 24. 09:20

Az államtitkár, aki a Gyáli Tátika Óvoda tagintézményét adta át elmondta: 370.136-ról 379.671-re emelkedett a férőhelyek száma. Emellett az óvodák száma is nőtt, kétszázzal több helyen várják a gyermekeket. Rétvári Bence rámutatott: a kormány az egyes településeken élők igényeihez igazítja az ellátottságot, napjainkban a gyermekszületések száma más régiókban magasabb, mint negyven-ötven éve. A férőhelyek bővítésére a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás miatt is szükség volt – mondta, kiemelve: a kabinet felkészült ennek biztosítására.

Összegzése szerint az elmúlt hat évben mind GDP-arányosan, mind forintban nőtt az óvodásokra fordított költségvetési forrás. Óvodafejlesztésekre az elmúlt hat évben 26,3 milliárdot költöttek, ebből 177 óvodát újítottak fel részben vagy egészben. A programok folytatódnak az következő esztendőkben is, és uniós támogatással bölcsőde- és óvodafejlesztésekre 100 milliárdot költenek majd – jelezte Rétvári Bence.

A parlamenti államtitkár kitért arra is, hogy a családokat emellett kedvezményes étkeztetéssel is segítik, az óvodákban és bölcsődékben az elmúlt hat évben mintegy 92 ezerről 318 ezerre nőtt az ingyenesen étkező gyermekek száma. Rétvári Bence elmondta még, hogy míg a kedvezményeket igénybe vevő családok száma 2010-ben csak 8 százalék volt, ez mára eléri a 94 százalékot, ami óriási növekedés.

Évről évre nő az egy családra jutó adó- és járulékkedvezmény is: az elmúlt öt év alatt 67 ezer forinttal lett magasabb, 177 ezer forintról 244 ezerre nőtt. Ez annak köszönhető, hogy a családok anyagi helyzete javul, jövedelmük egyre bővül, s a kormány adó és járulék formájában nem vonja el a többletet, hanem otthagyja a családoknál – mutatott rá a parlamenti államtitkár.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!