2019-től bevezethetik a 9 órai iskolakezdést

2016. október 12. 20:32

A Nemzeti Alaptanterv új koncepciója tartalmazza többek között ezt a módosítást is.

2016. október 12. 20:32

Az ötödik NAT a korábban tervezetthez képest legkorábban a 2019/2020-as tanévben léphet életbe. November végére várhatóan elkészül a koncepció, amely tartalmazza majd egyebek mellett az új kerettantervekre, valamint a tanév átstrukturálására vonatkozó javaslatokat. Kidolgozása a Köznevelési Kerekasztal tartalomfejlesztési munkacsoportjában már zajlik, egy előzetes tervet tavasszal már megtárgyaltak. Az előkészítésbe bevonják a Magyar Tudományos Akadémia munkatársait, a felsőoktatás, a Köznevelési Kerekasztal és a szakmai szervezetek képviselőit egyaránt.

Az új NAT tervezése során szóba került az iskola reggeli kezdésének 8-ról 9 órára helyezése is. A diákok többsége támogatja a javaslatot, ám hazánkban évtizedes szokáson alapul a 8 órai kezdés, és a legtöbb munkahely is ehhez igazodik. Ennek ellenére elképzelhető, hogy az iskolák számára megadják a választási lehetőséget, vagyis maguk dönthetik el, mikor kezdődjön az első óra — de nem köteleznék az intézményeket a 9-kor kezdésre. Áthidaló megoldás lehet, ha az első óra még nem konkrétan tanulással telik, így a bagoly típusú tanulóknak is könnyebben indulna a nap.

A módosítás célja, hogy a gyermekek terhei csökkenjenek. A tervek szerint a rövidebb nyári szünetet hosszabb évközi szünetekkel ellensúlyoznák. 

A Köznevelési Kerekasztal újraszabályozása még idén megtörténik, és a testület Köznevelés-stratégiai Kerekasztal névvel működik tovább. Tagjai — ahogy a most működő kerekasztal esetében is — az állami intézményfenntartói képviselők, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati képviselők, nem állami, nem önkormányzati képviselők. Szakszervezeti részről az országos pedagógus szakszervezetek képviselőit várják, továbbá meghívást kapnak az országos szülői és diák­szervezetek, illetve szövetségek.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!