Minden harmadik magyar végez önkéntes munkát

2016. szeptember 19. 21:18

Az elmúlt években nőtt az önkéntes munkát végzők száma, ám növekedés nem csupán a köznevelési törvény változásának köszönhető, hanem összefügg a tudásalapú társadalom kialakulásával is - állítja az OrientPress.

2016. szeptember 19. 21:18

Magyarországon egyre elterjedtebb az önkéntes munka, s habár többen dolgoznak fizetés nélkül, a fiatalok nem csak önként önkénteskednek — derült ki a Központi Statisztikai Hivatal tanulmányából. Míg 2011-ben a magyarok mindössze 28 százaléka végzett önkéntes munkát, addig három évvel később már a 15–74 éves korosztály több mint egyharmadára volt jellemző, hogy fizetés nélkül dolgozzon. A diplomások mellett az idősebbek vállalnak többen önkéntes munkát, mostanra azonban már megfigyelhető némi korosztálybeli kiegyenlítődés — ez azonban nem csak azért van, mert a fiatalok ráébredtek az önkéntes munka hasznaira - állítja az OrientPress

A köznevelési törvény módosítása szerint az érettségi megszerzéséhez ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása kell, vagyis ez a kényszerítő erő játszhatta a kulcsszerepet a fiatalok, 20 év alattiak önkéntes munkavégzésnek növekedésében. Az érettségi után az egyetem, az egzisztenciájuk építése, a szüleiktől való elszakadás költségei, majd pedig a gyermekvállalás miatt nem nagyon engedhetik meg maguknak a 20-30 évesek, hogy fizetés nélkül dolgozzanak.

Hazánkban azonban még mindig nincs igazán szervezett formája ennek a munkavégzésnek. Az önkéntesek túlnyomó többsége, több mint 94 százaléka továbbra is közvetlenül segített ingyenes munkájával (informális önkéntesek), 3,3 százalékuk szervezeten keresztül vagy szervezet javára végzett ilyen tevékenységet (formális önkéntesek), míg 2,6 százalékuk közvetlenül és szervezet közreműködésével egyaránt támogatott rászoruló személyeket, különböző szervezeteket, intézményeket. A közvetlen segítők száma jelentősen, mintegy 356 ezer fővel nőtt három év alatt, miközben a szervezeten keresztül önkéntes munkát végzőké kevésbé, mintegy 6 ezer fővel emelkedett. Az önkéntes segítők aránya az iskolázottsággal növekszik, és a diplomások körében a legmagasabb.

A statisztikai hivatal tanulmánya szerint a hagyományos önkéntesség mellett a fiatalokat is jellemzi az új típusú önkéntesség irányába való elmozdulás, ahol a szaktudás, a gyakorlati tapasztalat megszerzése, a kapcsolati háló bővítése és hasonló, a tudásalapú, információs társadalomra jellemző társadalmi érték, mint például az élethosszig tartó tanulás áll a középpontban.

A statisztikai hivatal azokat a személyeket tekintette önkénteseknek, akik közvetlenül vagy valamilyen szervezeten keresztül, önszántukból, ingyen, ellenszolgáltatás, fizetség nélkül, illetve háztartásukon kívül élő személyek javára vagy a társadalom hasznára végeztek valamilyen tevékenységet. A három feltételnek együttesen kellett érvényesülnie, a háztartáson kívül élő szülőnek, gyermeknek, rokonnak nyújtott segítség is beletartozik az önkéntes munkák körébe - zárul az OrientPress írása.  

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
na még ez is
2016. november 23. 09:23
Jó dolog is ez. Én személy szerint évek óta önkénteskedem, szervezek egy pályaorientációs tábort középiskolásoknak és részt veszek egy egyedülálló szülőknek szervezett jogsegélyszolgálat munkájában is. Igaz, hogy ingyen csinálja az ember, de annyi pluszt és emocionális löketet tud adni a dolog, hogy semmi pénzért nem hagynám abba.
gabor7th
2016. szeptember 20. 23:07
Ezt nehéz elhinni.
kérdés
2016. szeptember 20. 12:37
Soha nem lehetünk olyan 'szegények', hogy ne tudnánk másokon is segíteni. Természetesen nem az anyagiaktól függő életszemlélettel megközelítve. Semmit nem ér az a segítség, ami csak akkor lép működésbe, ha már tele a bendő és a vindő.
csuka
2016. szeptember 20. 11:54
MAFFIA ÁLLAMBAN ELVÁRJÁK HOGY A RABSZOLGA INGYEN DOLGOZZON. CSOPORTOSA TILOS SEGÍTENI, MERT A HATALOM MINDEN TŐLE FÜGGETLEN CSOPORTTÓL ÖSSZEFOSSA MAGÁT.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!