Magyar közpénzből épült fociakadémiát avattak Csíkszeredán

2016. szeptember 13. 09:10

Négymillió eurónyi magyar közpénzből és Mészáros Lőrinc magánadományából épült fel Csíkszeredán a Márton Áronról elnevezett labdarúgó tehetséggondozó központ. A négyemeletes épület a Márton Áron Főgimnázium 150 diákjának, illetve az FK Csíkszereda 50 kiskorú labdarúgójának biztosít kollégiumi ellátást, az épület nyugati oldala ugyanakkor lelátóként is funkcionál.

2016. szeptember 13. 09:10

Magyar állami támogatással felépített labdarúgó tehetséggondozó központot avattak fel hétfőn délután Csíkszeredában – közölte a Krónika napilap keddi számában. A Márton Áron Tehetséggondozó Központ több funkciós négyemeletes épülete a Márton Áron Főgimnázium 150 diákjának, illetve az FK Csíkszereda 50 kiskorú labdarúgójának biztosít kollégiumi ellátást, az épület nyugati oldala ugyanakkor ezer férőhelyes lelátóként szolgál a mellette lévő sportpálya számára. A földszinten öltözők, edzőterem, valamint az ezeket kiszolgáló helyiségek mellett étkezde és orvosi rendelő is helyet kapott. A létesítményt az FK Csíkszereda és a Szent Kereszt Plébánia működteti majd.

A magyar kormány képviseletében Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára elmondta: stratégiai partnerként, és biztos támaszként nyújtottak segítséget a székelységnek a létesítmény felépítéséhez. Hozzáfűzte a kormány jó úton halad akkor, amikor a gyermekek jövőjében látja a befektetés sikerének kulcsát, és jól jár el akkor is, amikor a sport éltre szóló megkedveltetését és a rendszeres testedzést tartja kiemelkedő céljának.

Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia FC elnöke beszédében felidézte, 3-4 évvel ezelőtt döntötték el, hogy nyitnak határon túlra és szakmai partnereket keresnek labdarúgás terén, így esett végül a csíkszeredai klubra a választásuk. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a Székelyföld egy pompás kollégiummal gyarapodott. Hozzátette: reményei szerint az FK Csíkszeredából kerül ki a következő Bölöni László.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, a tehetséggondozó központ korábbi projektmenedzsere arról beszélt, hogy a sportnak és a tanulásnak együtt kell lennie. A városvezető Pro Urbe-díjjal tüntette ki Mészáros Lőrincet önzetlen támogatásáért, valamint Szondy Zoltánt, a Futball Klub Csíkszereda elnökét, a csíkszeredai labdarúgássport fellendítéséért.

Amint a Maszol.ro portál közölte: a Márton Áron Tehetséggondozó Központ bő 4,5 millió eurós (1,4 milliárd forint) költségvetésből épült fel, amelyből közel 4 millió eurót (1,2 milliárd forint) a magyar kormány biztosított a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a fennmaradó összeget pedig Mészáros Lőrinc magánemberként adományozta.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2016. szeptember 14. 13:12
A székely fiatalok között kevés a gümőkóros, lúdtalpas kis tehetetlen fasz, ott nagyobb lesz a merítés tehetségekből. Viszont jó lenne, ha a "főnök". kedvéért nem mellőznék, és üldöznék őket külföldre, mint a szinte egyetlen tehetség Kleinheislert, aki nem óhajtott nyalni a pocakos focistának.
2016. szeptember 13. 18:18
"a fennmaradó összeget pedig Mészáros Lőrinc magánemberként adományozta." Vagyis közpénzből épül.
bunko_jobbos
2016. szeptember 13. 17:48
Nem fogom olvasgatni a jővőben a mandit, ha ilyen buta, korlátolt propagandisták írnak ide. 1. Kötelességünk valamennyire támogatni magyar testvéreinket. Egy batárom ezt ahhoz hasonlította, hogy mész az utcán, két bunkó beleköt a haverodba, aki segítséget kér, te meg azt mondod, hogy sajnos így járt. Ilyet nem lehet tenni. Természetesen nem szabad minden pénzünket erre költeni, de ki beszél itt minden pénzről. Ez aprópénz, ha megnézzük, hogy csak egy évben Matolcsy 200 000 000 000 forinttal csökkentette az MNB veszteségét. Egy évben, értem? (Kiírtam a gyenge eleméjűeknek, mert a 200 milliárd esetleg meghaladja a képességeiket.) 2. Azon lehetne vitatkozni, hogy a foci jó ötlet-e, de egyrészt csak 50 fős a fociakadémia, ha jól értem, és sokkal több gyerek jár oda. Másrészt pedig rohadtul jó ötlet szerintem. A román állam már nem olyan jó fociban, úgyhogy elveszne egy csomó tehetség, akik BIZTOSAN a magyar válogatottat fogják erősíteni, ha tényleg jók lesznek. Aki kicsit is ismerik a székelyeket, ebben egy pillanatig sem kételkednek. Másrészt ezek a MI FIAINK. Ha elfoglalta egy idegen állam fegyverrel, akkor is. Minden erőnkre szükségünk van egy jó fociszerepléshez (igen, a VB megnyerése is közte van), nem pazaroljuk el a tehetségeinket. Arról nem beszélve, ha egy ilyen gyerek góljával verjük majd ki a románokat. :-))))). Láttuk az EB-t, hogy milyen ünneplés volt. Lehet, hogy most az akadémiák még nem teljesítenek jól, de ti úgysem értitek, hogy mi az a távlatos gondolkodás. Csak a következő megjelenő játékprogramot és filmet letölthessétek, naphosszat internetező zombik.
császár
2016. szeptember 13. 14:03
Eredetileg uniós pénz volt. Államilg isztára mosva Lőrincé lett, aki mot már el is ihatná, de ő inkább kivitte Erdélybe. most már csak üzemmeltetni és fenntartani kell, nehogy befussa a folyondár. Kellenek mezek csukák, jó edzők, üzemeltetési -közmúdíjak stb. Na de lesz még pályázat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!