Kérdések és válaszok a megújult CSOK-ról: osztatlan közös tulajdonú teleknél is járhat a támogatás?

2016. szeptember 29. 11:49

Megújult a CSOK, a kibővített feltételrendszer értelmezése azonban sokaknak problémát okoz. Az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatot indított, melyben további olvasói kérdésekre ad pontos választ.

2016. szeptember 29. 11:49

Az év elején kibővített CSOK hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Az otthonteremtési szabályozás azonban – mint minden jogszabály – kíván némi értelmezést. Ezért az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatban hoz konkrét és alaposan körüljárt példákat a családok számára fontos támogatási feltételekről.

Ezúttal egy, a szeptemberi változások miatt érintett érdeklődő kérdését emelik ki, aki csak egy vevőtárssal tudja megvenni a CSOK-kal támogatott házához a telket, osztatlan közös tulajdonként. Korábban így nem volt lehetséges a támogatás igénylése, ez azonban már nincs így.

A kérdés:

A CSOK iránt érdeklődő azért fordult az EMMI szakértőihez és a család.hu szerkesztőségéhez, mert a 10+10 milliós lehetőségben gondolkodik, azonban az új ház építéséhez szükséges telkek ára sokkal nagyobbat emelkedett, mint amire számított. A levélíró arra volt kíváncsi, hogy ha valaki mással együtt vásárolnak meg egy telket, ahol csak egyikük CSOK igénylő, és két házat építenek fel, az problémát jelenthet-e. A jogszabály ugyanis a telekre is vonatkozóan kimondja, hogy a támogatott ingatlanban csak a családok otthonteremtési kedvezményére jogosultak szerezhetnek tulajdonjogot. Az érdeklődő azonban úgy tudná csak megoldani az építkezést, ha a ház egy másik vevővel közösen megvásárolt és osztatlan közös tulajdonban lévő telken épülne meg, amelyre a másik vevő saját házat építene CSOK nélkül. Kérdés még, hogy megoldást jelent-e, ha úgy építkeznek, hogy az ingatlant társasházzá alakítják.

A válasz:

A szakértő válaszában rögtön felhívta a figyelmet, hogy szeptember 16-tól módosultak a CSOk szabályai, és könnyítések léptek életbe az osztatlan közös tulajdonban álló telkek esetében. Ennek értelmében a közös telek tulajdonosainak elegendő egymással a megosztásról használati megállapodást kötniük, tehát a társasházzá alakulásra nincs szükség. A használati megállapodást a CSOK igénylése esetén be kell jelenteni az illetékes járási hivatalnál, amelynek módját a foldhivatal.hu oldalon részletesen leírják. Ebben a bejelentésben néhány formai előírást kell betartani: a megállapodásnak tisztáznia kell, hogy a telek ugyan osztatlan közös tulajdon, azonban a CSOK igénylő a saját lakóingatlan teljes területének egyedüli használója, és ezt érdemes ügyvédi ellenjegyzés mellett aláírni.

Ha valaki már igényelte a CSOK-ot, és éppen a közös tulajdonú telek miatt utasították el, a könnyítések után az ilyen helyzetekben nem kell az új bírálat után díjat fizetnie, csupán egy nyilatkozattal ismételt elbírálást kell a hitelintézetnél kérnie.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!