Fuss magadért egy kört!

2016. szeptember 19. 11:17

A 16 napon és 1600 kilométeren át tartó futással az egészségért dolgozók arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért.

2016. szeptember 19. 11:17

A „FUSS MAGADÉRT EGY KÖRT!” eseménysorozat keretében az egészségért dolgozók szeptember 17-től 16 napon át 1600 kilométert futnak. 

Október 2-án ér célba az ország körbefutása. 16 napon át 1600 kilométert tesznek meg a futók, az utolsó maratoni távra bárki csatlakozhat, akár 42 kilométerrel, 21-gyel, 10-zel, vagy az utolsó 6 kilométerrel.

Az indulás

Szombat reggel fél 10-kor Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az újbudai Feneketlen tó Villányi út felőli oldalán elindította a Fuss magadért egy kört! eseményt, miután, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) egészségkommunikációs vezetője átadta neki a futás stafétáját. Az egészségért dolgozók 16 napon át 1600 kilométert tesznek meg.

A staféta azokat az egyszerűen megvalósítható teendőket tartalmazza, amelyeket ha beépítünk a mindennapjainkba, akkor tovább élhetünk egészségesen.

Az első állomás

Az első állomás Győr. A futókat köszönti és a rendszeres mozgás fontosságát hangsúlyozva sajtótájékoztatót tart: Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Borkai Zsolt Győr város polgármestere, Prof. Dr. Földesi Péter rektor.

Kropkó Péter 51-szeres Ironman és a NEFI szakértőjének vezetésével 10 percben 80 egyetemi hallgató a jelen lévőkkel együtt olyan gyakorlatokat mutat be, amelyek a mindennapokban elvégezhetők két tanóra vagy két értekezlet között is. A Komárom-Győr-Nick szakaszt a NEFI csapata az IRONMAN 70.3 Budapest csapatával közösen futja le.

További helyszínek és időpontok

Szombathely, Fő tér, 2016. szeptember 19. 12 óra

Az egészségügyi dolgozók 1600 km-es maratoni futásának szeptember 19-i, (harmadik) stílszerűen 104 km-es szakaszát az Országos Mentőszolgálat dolgozói teljesítik. A mentők váltófutása délben ér Szombathely főterére, ahol újraélesztési bemutatót és a városvezetéssel közös sajtótájékoztatót is tartanak.

Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmód, a sport fontosságára az életveszélyes betegségek megelőzésében, illetve arra, hogy ha mégis megtörténik a baj, bárki lehet életmentő. De arról is szól a közös futás, hogy a mentőknek is többet kell törődniük saját egészségükkel, a testmozgás nekik is segíthet.

Nagykanizsa, Erzsébet tér, 2016. szeptember 20. kedd 14 óra

A futókat köszönti, az egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozva sajtótájékoztatót tart: Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere és Antal Emese, a Táplálkozás, Életmód, és Testmozgás Platform szakmai vezetője

A polgármester a sajtó előtt csatlakozik az „Előzd meg a jövőd! kihíváshoz!” Ez azt jelenti, hogy a futás stafétájára ír egy vállalást, amit a jövőben teljesít majd annak érdekében, hogy tovább éljenek egészségesen az emberek.

A sajtóeseményen ott lesz Lubics Szilvia is, aki az esemény váltófutójaként Nagykanizsáról rajtol és futva viszi tovább a stafétánkat, valamint Kovács István Kokó, aki legalább száz gyerekkel együtt fog vizet inni, hogy felhívják a figyelmet arra, a tiszta csapvíz nem csak egészséges, de finom is.

Kaposvár, Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, 2016. szeptember 21. szerda 14 óra

A Csurgó – Kaposvár – Szigetvár szakaszt gyermekgyógyászok csapata teljesíti váltóban. A védőoltás fontosságára azért éppen Kaposváron hívják fel a szervezők a figyelmet, mert tavaly Somogy megyében a 7. osztályos lányok több mint 85 százaléka kérte az ingyenes HPV elleni védőoltást. Ők már védve lesznek ettől a rákos megbetegedéstől. A méhnyakrák védőoltással megelőzhető, rendszeres szűréssel pedig időben felfedezhető, mégis közel 500 nő hal bele évente ebbe a betegségbe. A 12-13 éves korban beadott védőoltás biztosítja a legnagyobb védettséget a humán papillomavírus ellen.

A futókat köszönti, és a védőoltások fontosságát hangsúlyozva sajtótájékoztatót tart: Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke, dr. Velkey György, a Magyar Gyermekgyógyászok Társaságának elnöke.

A helyszínen az Mályvavirág Alapítvány standján a gyerekek többek között megismerhetik a HPV Fele Se Mese kiadványt, ami bemutatja, hogy a méhnyakrák az egyetlen, gyakori, rákos megbetegedés, amely védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

*         *         *

Az akció hátteréről részletesen ír a család.hu:

A mozgásszegény életmódba csaknem annyian halnak bele, mint a dohányzásba. Rendszeres testmozgással például 13-féle rák kialakulásának kockázata csökkenthető, a szív- és érrendszeri megbetegedésekről ne is beszéljünk!

Olyan betegségekbe halunk bele, amelyeket jórészt mi okozunk magunknak azzal, ahogyan élünk. Nem tudatosul bennünk, hogy az egészség érték, azt kellene megőriznünk. És ezt senki nem tudja helyettünk megtenni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne.

Világszerte évente öt millió ember halálát okozza a mozgásszegény életmód. Magyarországon a vezető halálokok között (55%) a keringési megbetegedések állnak. Ennek egyik rizikófaktora a fizikai aktivitás hiánya, amely megnöveli a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség, a stroke, és a rák kialakulásának a kockázatát. Ha az emberek elkezdenének rendszeresen mozogni, hét hónappal megnőne a várható élettartam.

Mi magyarok kifejezetten inaktívak vagyunk. A magyarok 44 százaléka még mindig egyáltalán nem sportol. A „lustaság” így ugyanolyan rizikófaktornak tekinthető, mint a dohányzás vagy az elhízás.A testmozgás nem csak szórakozás, hanem az egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme. Tudományos tények bizonyítják, hogy a rendszeres mozgásnak köszönhetően csökkenthető a depresszió, a szorongás, a cukorbetegség kialakulása. Fokozható a szív és a tüdő teljesítőképessége. Napi 2000 lépéssel, vagyis már napi 20 perc gyaloglással jelentősen csökkenthető a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő páciensek szívrohamának és agyvérzésének kockázata.

A rákos megbetegedések megelőzésének egyik kulcseleme, segítségével 13 daganatos megbetegedés kialakulásának az esélye csökken. A mozgás mindemellett növelheti a szexuális vágyat, csökkenti a szervezetében a rossz koleszterin, és növelheti a jó koleszterin szintjét. Felgyorsult világunkban rendszeres testmozgással mérsékelhető a stressz, helyes táplálkozás mellett csökkentheti a testsúlyát, megnövekedhet az önbizalma és segíthet abban, hogy gátolja az agy elöregedését.

Az általános egészségügyi állapot javulásának köszönhetően kevesebbszer lesz beteg és 40 százalékkal növelheti az esélyét, hogy elkerülje a fiatalkori halált. Az általános előírások szerint már hetente négyszer 30 perc közepes fokú mozgás, vagy hetente 3-szor 20 perc intenzív edzés is elegendő ahhoz, hogy fizikai aktivitásunkat megőrizzük - zárul a csalad.hu írása.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!