Apa Akadémia indul hamarosan!

2016. szeptember 10. 23:13

Apahiány van egész Magyarországon. Az apaság hiányzik az apáknak, az anyáknak és a gyerekeknek is. A szeptemberben induló Apa Akadémia vezetőjével beszélgetünk, aki nem mellesleg a májusban alakult Apa munkacsoport vezetője is, valamint az Apa füzetek társszerzője, tehát egy igazi „apa-szakértő”. Interjú.

2016. szeptember 10. 23:13
Admin

Miért jött létre és mi a célja az Apa Akadémiának? Milyen hiányt/hiányosságot szeretnétek ezzel pótolni?

Úgy szoktam fogalmazni: a fejlett országokban néhány évtizede egyfajta apa-forradalom vette kezdetét, melynek hullámai Magyarországot is elérték. Ennek nyomán elsősorban az angol szász országokban az elmúlt években gomba módra jelentek meg a különböző apa-szervezetek, apaképző központok. Az ok teljesen nyilvánvaló: az elmúlt száz évben az apák szerepe modern világunkban háttérbe szorult. Nemzedékek nőttek fel anélkül, hogy lehetőségük lett volna megtanulni milyen apának lenni, vagy legalább a sejtett apa szerepben megerősödni. Az APA Akadémia mottója: „adjunk bele több apait”.  Apahiány van egész Magyarországon. Az apaság hiányzik az apáknak, az anyáknak és a gyerekeknek.

Mennyi ideig tart és milyen tananyagból áll az Akadémia?

Az Apa Akadémia apa szerepekkel kapcsolatos előadássorozatokból áll, illetve tervezzük tréningek és egyéni tanácsadás elindítását is. Mint egy „rendes” akadémián, itt is vannak alapozó kurzusok és ráépülő speciális tanfolyamok is. A cél nem valamilyen bizonyítvány „eladása”, hanem az apai készségek fejlesztése. A tananyagunkat praktikus ismeretek alkotják, nagyon figyelünk, hogy ne életidegen külföldi, hanem a hazai realitásokra épülő megoldásokat és technikákat adjunk át a hallgatóinknak. A képzések nagyobb létszámú előadásait kis csoportos, coaching jellegű fejlesztések egészítik ki.

Lesz a végén vizsga vagy mindenki jó apa lesz, már attól, hogy elvégzi?

Ebben az esetben igazán valós a mondás: az életnek, és nem az iskolának tanulunk. A vizsgát mindannyiunkkal elvégezteti a nagy betűs Élet. Vizsga helyett középpontban áll a személyes visszajelzés, ami a tréningek és a csoportos coachingok elválaszthatatlan részét alkotja. A cél, hogy személyes kérdéseire mindenki választ kapjon: jól csinálom amit csinálok?

Hol lesz, kik az oktatók és hogy lehet rá jelentkezni?

Az oktatások Budapesten lesznek, de tervezünk vidéki kihelyezett hétvégéket is. Az oktatóink az apaság, anyaság, születés, családi együttélés különböző témáival foglalkozó képzett pszichológusok, illetve mentálhigiénés szakemberek. További részletek és jelentkezési lehetőség itt: http://lederlaszlo.com/apa-akademia.

Csak férfiak jelentkeznek?

Az jó apaság kérdése elválaszthatatlan a jó anyaság kérdésétől. A magabiztos apaképhez nagy szükség van  a női partneri támogatásra, és természetesen ez fordítva is igaz. Én mindenben a női-férfi együttműködés elsőbbségét látom. Ha egy férfi és egy nő jól együttműködik, csodákra képesek. Külön-külön sajnos kevesebb csodát látok. Ennek megfelelően a képzéseink koedukáltak, kivételt képez néhány csak férfiaknak vagy csak nőknek szervezett kiscsoportos műhelymunka. Optimális az lenne, ha párok látogatnák előadásainkat és képzéseinket.

Nyitottak a mai apák (férfiak) ezekre a pszichológiai elméleti és gyakorlati tudásra (a pszichológus apákat, férfiakat kivéve természetesen)? Magyarán: van egyáltalán igény az ilyesmire ma Magyarországon?

Tapasztalataim szerint egyre nagyobb igény van erre a tudásra. A mai férfiak közül egyre többen keresik a munka-magánélet egyensúlyt ezen belül a klasszikus családi szerepeket. Amikor egy családban megszületik az első gyermek, az élet meglehetősen konkrét kérdéseket tesz fel nekünk, mindannyiunk igénye, hogy ezekre válaszolni tudjunk. Sokan sajnos túl későn, például egy viharos kamaszkor idején konstatálják, hogy nincs apai kapcsolatuk a saját gyerekeikkel és ennek hiányába hatásuk sem lehet gyermekeik jövőjére.

Mit üzensz azoknak, akik kifogásokat keresnek (és jó eséllyel találnak) arra, hogy miért ne menjenek el, bár érdekelné őket? ("Tulajdonképpen elmennék, de nem tudom, hogy mit szól a feleségem, mit szólnának a haverok, vajon lesz-e rá időm végigcsinálni?")

Szeretném, ha az Apa Akadémia, mint minden jó dolog, magát adná el. Nem tervezünk reklámkampányt vagy PR akciókat. Pszichológusként is tudom, hogy a legfontosabb, hogy valaki maga kérjen tanácsot vagy segítséget. Mindannyian elfoglaltak vagyunk, vívjuk a modern ember „időrabságát”, mégis trénerként is gyakran tapasztalatom, hogy  résztvevők nehezen érkeznek meg, de a nap végén „ránk oltják a villanyt”, mert még mindig lenne miről beszélnünk. Én valahogy így képzelem el az Apa Akadémiát is.

Miért foglalkozol ezzel a témával, hogyan lettél apa-szakértő

A téma megtalált engem. Szervezetfejlesztő pszichológus vagyok, soha nem foglalkoztam külön apákkal. A vezetői tréningek és coachingok tapasztalatai azonban elgondolkodtattak. Nagy vállalatok „kemény férfi vezetőinek” elég volt csak megpendítenem a család, ezen belül az apaság kérdését ahhoz, hogy legtöbbjükből dőljön a szó és  a keserédes tapasztalat: büszkeség és apa örömök, keveredve a család, a feleség és az apa-gyerek kapcsolat hiányával. Volt olyan megrendelőm, aki kimondottan „apa-coachingokat” kért kisgyermekes vezető apák részére, akiket teljesen összezavart a munkahelyi és az otthoni megfelelés kényszere.

Mik a további terveid apa-témában?

Hazai kutatásokra nagy szükség lenne, hogy lássuk a „saját helyzetünket”. Az igazi nagy tervem pedig az, hogy becsempésszem a témát a Nemzeti Alaptantervbe. 

Köszönöm szépen a beszélgetést, és sok sikert kívánok az Apa Akadémia szervezőinek és résztvevőinek. Éljenek a magyar apák! 

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik