Napirend előtt: simorozva védi a jegybankot Tállai

2016. május 17. 13:23

Oligarchák érdekeit kiszolgáló miniszterelnök, pártfinanszírozást folytató MNB-alapítványok, kvótareferendum, csíksomlyói búcsú: napirend előtt kérdeztek a képviselők a parlamentben. Az MNB alapítványait ért kritikákra Tállai András reagált, aki elmondta: az MNB független a kormánytól, Simor András pedig offshore-lovag.

2016. május 17. 13:23

LMP: Orbán Viktor kiszolgálja az oligarchák érdekeit

Ikotity István (LMP) szerint a szakképzés átalakítása azt jelzi, Orbán Viktor leszorított bérekkel és lebutított oktatással akarja kiszolgálni a multik, az oligarchák érekeit. A kormánypártok nem értik a 21. század működését, hiszen folyamatos tanulás, képzés nélkül senki sem lehet sikeres – mondta, a 1970-80-as évek modelljének visszahozataláról beszélve. Bírálta, hogy a most megjelent kerettantervek visszaszorítják a közismereti tárgyakat, a kémiát, fizikát, biológiát és a földrajzot.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerint a gazdaság igényli a jól képzett szakembereket, és a gazdaság érdekét szolgálja a szakképzés átalakítása. A jól működő gazdaság megteremtésében nélkülözhetetlen szerepe van a jól képzett szakembereknek – érvelt, és közölte: minden lehetősége megvan a szakgimnáziumokba járóknak a továbbtanulásra, és a tervek szerint lesz egy, a természettudományos alapismereteket összefogó tantárgy.

MSZP: pártfinanszírozást folytatnak az MNB-alapítványok?

Tóth Bertalan (MSZP) az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumi tagjának, Lentner Csabának a nyilatkozatára hívta fel a figyelmet. A közgazdász szerint a 2018-as fideszes választási győzelem azon fog múlni, hogy a Matolcsy-alapítványok sikeresen tudják-e a közgondolkodást megváltoztatni – mondta az ellenzéki politikus, majd azt firtatta: jól értette-e, hogy a devizahitelesek „elrabolt pénzéből” fizetik a Fidesz választási kampányát. Megjegyezte, senki sem cáfolta Lentner Csaba nyilatkozatát, így ez azt jelenti, hogy „a Matolcsy-alapítványok a Fidesz pártalapítványai". Ez törvénytelen, felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját – közölte.

Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára közölte, a törvények szerint az MNB független, a döntéseit a kormány nem befolyásolhatja; a jegybank beszámol az Országgyűlésnek, és nem alapfeladataival összefüggő gazdálkodását, illetve az alapítványok gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi. Azt mondta, el kell olvasni Lentner Csaba nyilatkozatát, mivel „nem mondott az adott személy" olyat, amit idéztek tőle, „az adott média adta az illető szájába”. Hozzátette: Simor András volt jegybankelnök botránya össze nem hasonlítható az ellenzék által most „kavart politikai viharral”, Simor ugyanis offshore cégekben tartotta a pénzét, illetve az által vezetett jegybank csődbe vitte az országot.

KDNP: Csíksomlyó a legnagyobb vallási és nemzeti találkozó

Harrach Péter (KDNP) a hétvégi csíksomlyói búcsúról emlékezett meg, felidézve annak történetét, majd rámutatott: ma már nem a küzdelmek, hanem az együttműködés korát éljük. Hozzátette: az eseményen nem csupán katolikusok, hanem más vallásúak is részt vettek, és Csíksomlyó már a magyarok legnagyobb méretű nemzeti találkozójává vált.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a mostani, illetve az öt évvel ezelőtti zarándoklati résztvevők között az különbség, hogy most már mindenkinek, így az ott élő székelyeknek is lehetősége van felvenni a magyar állampolgárságot.

Jobbik a jegybank tevékenységéről kérdezett

Volner János (Jobbik) kritizálta a jegybanki működést a szocialista kormányok idején, de bírálta azt is, ahogy a jegybank jelenlegi vezetése gazdálkodik a forrásokkal. Közpénz csak arra fordítható, amire az MNB-nek törvényes felhatalmazása van, ebbe a kastélyok vásárlása, borozók üzemeltetése nem tartozik bele – jelentette ki, közölve: jövő héten összehívja a gazdasági bizottság albizottságát, hogy a jegybanknál történteket alapos vizsgálat keretében tárják fel.

Tállai András kiemelte: míg Simor András elnöksége idején a jegybank veszteséges volt, 2013 után a gazdálkodás folyamatosan nyereséget termel, idén 50 milliárdot fizet be a költségvetés számára. Hozzátette, 2013 után született a növekedési hitelprogram, ami Európában is egyedülálló volt és mára több követője akad, eredményei láthatóak. Az államadósság – amelynek mértéke korábban elérte a GDP 80 százalékát – jelenleg csökken és 75 százalék alá sikerül vinni – sorolta az államtitkár, aki természetesnek nevezte, hogy a jegybank forrásai közpénznek számítanak.

Fidesz: valódi veszélyt jelent a kényszerbetelepítés

A fideszes Hörcsik Richárd szerint az Európai Bizottság kezdi elveszíteni a realitásérzékét, kapcsolatát az európai polgárokkal. A testület az egyenlő munkáért egyenlő bér elve mögé bújva hozna előnyös helyzetbe régi tagországokat, hátrányba hozva több új tagállamot – mondta, utalva a kiküldött munkavállalókra vonatkozó magyar országgyűlési határozatra, ami szerinte hozzájárult ahhoz, hogy a brüsszeli adminisztrációt megállítsák. Azt hangoztatta, hogy a kényszerbetelepítés valódi veszélyt jelent, és Brüsszelben csak a népszavazásból értenek. Olyan üzenetet kell küldeni, amit megértenek – jelentette ki Hörcsik Richárd.

Dömötör Csaba államtitkár azt mondta, Brüsszel minél hamarabb bevezetné a kényszerbetelepítés intézményét. Az unió példátlan, az alapelveivel is ellentétes zsarolási manőverbe kezdett a migránsokat be nem fogadók 78 milliós „bírságának” ötletével – mondta, hozzátéve: a baloldali pártok folyamatosan torpedózzák a népszavazást, de minden pártnak el kell döntenie, a korlátlan bevándorlás ellen vagy mellett van-e. A szocialisták ebben következetesek, bevándorláspárti álláspontot képviselnek – jegyezte meg, hangsúlyozva: a kormány nem enged a zsarolásnak, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a magyar emberek döntsenek arról, kivel szeretnének együtt élni.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. május 17. 21:10
Miért kell a jegybankpt Simorozva védeni? Egyáltalán miért kell a jegybankot védeni? Ha kipukkadt a lufi, akkor a lufigyárost kell védeni. Ja, hogy az maga a Matolcsy-Unortodox-illiberális jegybank? Hát az más....
kukagyerek
2016. május 17. 15:50
"Hozzátette: Simor András volt jegybankelnök botránya össze nem hasonlítható az ellenzék által most „kavart politikai viharral”, Simor ugyanis offshore cégekben tartotta a pénzét, illetve az által vezetett jegybank csődbe vitte az országot." ------------------------ Orbán Lőrinc ezért nagyon keményen elszámoltatta. Még a fax fidesz-birkák is beleborzadtak!
csuka
2016. május 17. 15:27
Egyik MAFFIÓZÓ köpködi a másikat. Ha vért is látnánk, vagy a lopós Matolcsy fejét, hitelesebb lenne a cirkusz!
boszorkánypöröly
2016. május 17. 14:22
Üzenjük Brüsszelnek: Gyurcsány a hibás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!