Felminősítés: Varga szerint a magyar reformok működnek

2016. május 21. 09:36

Varga Mihály gazdasági miniszter szerint a Fitch Ratings hitelminősítő lépése azt mutatja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek. Elmondta: a felminősítés azért jó hír, mert így több pénz jut beruházásokra, adócsökkentésre, bérfelzárkóztatásra.

2016. május 21. 09:36

Meghozták az eredményt a kormány 2010-ben indított gazdasági átalakító intézkedései, a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő felminősítésében visszaköszönnek a legfontosabb területeken elért eredmények – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter szombaton, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Varga Mihály hozzátette: amikor belevágtak a gazdaság átalakításába 2010-ben, elmondták, hogy először leminősítések lesznek, majd felminősítések. Ez a felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek. A hitelminősítő a javuló államháztartási folyamatok, a csökkenő államadósság, a kedvező külső egyensúlyi mérleg és a bankszektor javuló helyzete alapján sorolta befektetésre ajánlott kategóriába a magyar államadósságot – mondta.

Varga: Nagy megtakarítást hoz a felminősítés

Ez jó hír a magyar emberek számára abból a szempontból, hogy kevesebbet költ az állam az adósságra, így több pénz jut beruházásokra, adócsökkentésre, bérfelzárkóztatásra – emelte ki. A következő egy-másfél évben akár a 40-60 milliárd forintot is elérheti a megtakarítás a magyar államadósság-piacon a hozamcsökkenés hatására, ha egy másik hitelminősítő is felminősíti a magyar államadós-besorolást - mondta kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági miniszter szombaton, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Varga Mihály megjegyezte azt is, hogy várakozásaik szerint a másik két hitelminősítő is hasonlóképp dönthet, hiszen a három nagy többé-kevésbé együtt mozog, és „furcsának tartaná”, ha az egyik intézmény minősítése jelentősen eltérne a másik kettőétől. Elmondta: ahhoz, hogy a befektetési alapok nagyobb mértékben vásároljanak magyar állampapírt, belső szabályzatok alapján háromból legalább két hitelminősítőnél kell befektetésre ajánlott kategóriába kerülnie a magyar államadós-besorolásnak.

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. május 21. 20:51
Misike, egyetlen magyarreformot mondj, ami nem a lopast szolgalta!!
gebasz
2016. május 21. 15:59
Ha most évi 40-60milliárd többletet hoz a felminősítés akkor ez azt jelenti, hogy az utóbbi években 40-60milliárdot buktunk évente mert ezek az idióták bóvliba lökték az országot. Miska ezzel nem állt ki sztendappolni annó Lehet tapsikolni...
gudmen
2016. május 21. 15:01
nagyon nem vagyunk kint a vizböl ha megszabadulunk a fidesz haramiáktol..mintahogy nem jött el a kánaán a maszopos siserehad elzavarása után sem...ugyanis az uralkodoosztály a kezében tartja és érdekei szerint bénitja le az igazságszolgáltatást...ez párthovatartozástol független.. a közép-europai régiobol akik elöre tudtak lépni és ezentul fognak..mind ugy kezdik a gazdasági strukturális átalakitást, hogy a korrupcionak üzennek hadat...nyilván megszüntetni nem lehet...de a mértékét lehet csökkenteni.. amig GDP%-ban mérhetö összegek tünnek el illetve vonják el a költségvetéstöl..mnb 250 mrd, uszovb 90mrd, stadion 200 mrd, andy vajna 30 mrd, garancsi 50-70 mrd.. amennyiben ezek hibák és bünök számonkérhetetlenek az igazságszolgáltatás által...addig ne is reménykedjünk, hogy elindulhatunk a jo irányba...
Malcolm Reynolds
2016. május 21. 14:19
hát az szerintem mindegy hogy én hiszek e a minősítőknek vagy, hogy átlag jenők és átlag icák hisznek e benne. az emberek és a politikusok 99% (a hozzászólásod alapján te is közéjük tartozol) nem értik a minősítők működését és azt sem mit jelent maga a minősítés. Szóval irreleváns hogy hisztek e neki vagy sem. az igazi kérdés hogy azok akik a "nagypénzeket" mozgatják vagy befektetést vinnének magyarországra azok hiszenk e a minősítőknek, befolyásolja e döntésüket a minősítés magyarországgal kapcsolatban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!