Általános felháborodást keltett Horvátországban Šešelj felmentése

2016. március 31. 17:37

Hatalmas felháborodástt okozott Horvátországban, hogy felmentette a hágai Nemzetközi Törvényszék a délszláv háború kapcsán háborús bűnökkel vádolt Vojislav Šešelj. Zágráb fellebbez az ítélet ellen.

2016. március 31. 17:37

A horvátországi politikai pártok és civil szervezetek általános felháborodással fogadták, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön felmentette Vojislav Šešeljt, a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust a terhére rótt bűncselekmények alól.

A felmentő ítélet miatt a Platform 112 emberi jogi egyesület és a délszláv háború női áldozatainak központja tüntetést hirdetett Zágráb főterére Šešelj felmentése – az igazság veresége, a bíróság szégyene, az áldozatokkal szembeni igazságtalanság címmel.

A parlament veteránügyi bizottsága arra kérte az államfőt és a kormányfőt, hogy hívjon össze rendkívüli parlamenti ülést, hogy a nemzetgyűlés közös következtetéseket fogalmazzon meg a hágai törvényszék működésével kapcsolatban.

Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes újságíróknak azt mondta, hogy felháborító a hágai felmentő ítélet, Željko Reiner házelnök viszont reményét fejezete ki, hogy a jogerős ítélet meghozatalánál győzni fog az igazság.

Megdöbbentő és elfogadhatatlan

Vojislav Šešelj ellen kilenc rendbeli háborús és emberiesség elleni bűntény miatt emelt korábban vádat a hágai törvényszék ügyészsége. Azzal vádolták, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért. Az elsőfokú ítélet szerint a törvényszék viszont minden vádpont alól felmentette a szerb ultranacionalista politikust.

Vesna Pusić, az előző szociáldemokrata kormány külügyminisztere szerint az ítélet megdöbbentő és elfogadhatatlan, továbbá veszélyes üzenetet hordoz. A politikai egyensúly megtartása miatt a hágai bíróság felmentett egy kiemelkedő háborús bűnöst, ami jelentősen diszkreditálta a testületet – mondta.

Horvátország fellebbez

Horvát ügyvédek a törvényszék ítélkezési gyakorlatával kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy az NT politikai testület, és a nemzetközi jog még továbbra sem oldotta meg a „bűncselekmények kiötlőinek” problémáját.

Ante Šprlje igazságügyi miniszter bejelentette, hogy Horvátország fellebbezni fog az ítélet ellen. „Meg kell jegyeznem, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságon már elítéltek három ruandai újságírót, akik soha nem fogtak fegyvert a kezükbe, ugyanakkor gyűlöletre és gyilkolásra uszítottak” – hangsúlyozta. „Azonos, vagy sokkal súlyosabb dologért ma viszont felmentettek egy háborús bűnöst” – mondta, majd hozzátette: reméli a fellebbezéssel helyrehozhatják a tévedést.

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2016. március 31. 19:43
Ez az ítélet Gotovina Horvát tábornok elítélésének fényében szégyenletes arcátlanság! Ez a szarzsák vélhetően a háttérhatalom kegyeltje, egyéb más ok nem képzelhető el.
Lotti
2016. március 31. 19:07
Működik az igazságszolgáltatás. A probléma csak az, hogy más a szerbek a horvátok sőt a magyarok igazsága. De mit is kérdezett Pilátus Jézustól?
még fokozza
2016. március 31. 18:43
Nálunk, megint lecsapott egyikünkre a holokauszt bíróság. Pénzbüntetésre ítélték szegényt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!