Ismeretlenek székely zászlóra cseréltek egy sepsiszentgyörgyi köztéri román lobogót

2015. november 30. 17:33

Őrségváltás alatt cserélték ki ismeretlen tettesek a román lobogót a székely zászlóra hétfő reggel. Ioan Popa, a Kovászna megyei rendőrkapitányság parancsnoka elmondta: addig nem nyugszanak, amíg kézre nem kerítik a tetteseket. A Kovászna megyei prefektus hivatala románellenes szélsőséges nacionalista megnyilvánulásként hivatkozott az esetre.

2015. november 30. 17:33

Ismeretlenek hétfőn levették a sepsiszentgyörgyi román katona szobra melletti zászlórúdról a román lobogót, és a székely lobogót vonták fel helyette – közölte az Agerpres hírügynökség. Ioan Popa, a Kovászna megyei rendőrkapitányság parancsnoka a hírügynökségnek elmondta: a nem kívánt esemény hétfőn reggel 6.30 és 7 óra között történt, éppen abban az időszakban, amikor a rendőr járőrök cseréjére került sor. A rendőrparancsnok hozzátette: addig nem nyugszanak, amíg kézre nem kerítik a tetteseket.

A Kovászna megyei prefektus hivatala közleményben tudatta, hogy a történteket a román nemzeti lobogó, és a román nemzeti ünnep meggyalázásának tekinti. Arra utalt, hogy a zászlócserére egy nappal Románia nemzeti ünnepe előtt került sor. December elsején az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés évfordulóját ünneplik Romániában.

Románellenes szélsőséges nacionalista megnyilvánulás

A prefektus hivatala emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban egy egész sor törvénymódosítást kezdeményezett a román nemzeti lobogó kitűzésére és a románellenes szélsőséges nacionalista megnyilvánulások visszaszorítására. Mint említette: többek között azt javasolta, hogy ismét vezessék be a büntető törvénykönyvbe a román nemzeti jelképek megsértésének a bűntettét.

Székelyföldön a Ponta-kormány 2012-es hatalomra jutása után éleződött ki a nemzeti szimbólumok versenye, amikor Kovászna megye prefektusa peres úton eltávolíttatta a közintézményekről, és közterekről a székely zászlókat. A zászlók korábban éveken keresztül zavartalanul loboghattak a köztereken és közintézményeken.

Nem jelkép, reklám a bíróság szerint

A román nemzeti ünnep hajnalán 2014-ben ismeretlenek gyászlobogókat tűztek ki Kézdivásárhely főterére. A kormányt képviselő prefektus pedig azért is beperelte egy rendezvény szervezőit, mert a nemzeti ünnep előestéjén nyilvánosan elénekelték a magyar himnuszt. Ezt a pert azonban a prefektus elveszítette. Ez év szeptemberében a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem tette lehetővé, hogy román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulása évfordulójára román zászlót tűzzenek ki a városháza tornyára.

Sepsiszentgyörgyön kedden katonai díszszemlét tartanak a román nemzeti ünnepen. Az ünnepre idén is a városba hívta szimpatizánsait a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal politikai szervezet. Az Új Jobboldal tavalyi felvonulásán többek között azt skandálta a több százas tömeg, hogy: ki a magyarokkal az országból. A közel 55 ezer lakosú Sepsiszentgyörgyön a lakosság 77 százaléka vallotta magyarnak magát a 2011-es népszámláláson.

Vasárnap pedig arról írtunk: jogerős ítéletben reklámzászlónak minősítette a székely zászlót a Bihar megyei törvényszék.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
forsteandretredjemann
2015. december 01. 09:33
Az irónia nagyon igaz tud lenni néha! A multikultiban már tényleg csak a vakhitű ostobák hisznek kétségbeesett fanatizmussal. A kőkemény nemzetállamok helyett viszont ideiglenes békére és szövetségre lenne szükség az európai fehér törzsek között. Egymás piszkálgatását már úgyis megszoktuk. Ha az elszlávosodott wannabe-latin egykori kun-besenyő szomszéd a bez-gor helyett bozgort mond, akkor röhögve mondhatjuk valach helyett oláhnak. A másik szomszédnak orra alá dörgölhetjük az egykori germán harcos csodálkozását aki nem tudott egy rendes csatát végigverekedni, mert a kinézett ellenfél túl hamar "tot" lett. Poénkodhatunk az angol konyhaművészeten, német humor gyöngyszemein és a francia hadvezetés pánikján a fehérzászló gyár leégésekor. Rajtunk is mindenki elpoénkodik valahogy. Hiányozna ha nem lenne. De inkább egy műlatin legyen a szomszédom, mint egy müezzin.
Nagy AG
2015. december 01. 08:09
Ja, és hogy mi értelme? Sokkal szebb a hit világa, mint a földhözragadt "valóság ". E kettő, az iszapbirkózó tömeg, és a messzitekintő szellemi elit kűzdelme zajlik évszázadok óta. Előbbi áll nyerésre, de ettől még nem lesz igaza...
Nagy AG
2015. december 01. 07:34
Amit te alternatív valóságnak hívsz, az a hit és érzelem világa. Az általad preferált materiális, kézzelfogható valósággal szemben ez a szféra az igazi valóság, és igazán ebben a szférában dőlnek el a dolgok. Szinte kizárólag. Még a tőzsde is, és az sutógyártás is, sőt egy NAV ellenőrizés is inkább érzelmi alapon működik. A puszta számokon messze túlmutató dolgokon. Te is azt hiszed, hogy igazad van.
Nagy AG
2015. november 30. 22:59
Nincs olyan, hogy Szlovákia. Felső Magyarország
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!