Négyszázezer hektár állami földet privatizálna a kormány

2015. augusztus 18. 13:14

Állami földek 10 százalékát privatizálná a kormány: a kabinet a kisebb, ám életképes családi gazdaságokat szeretné a földvásárlási programmal helyzetbe hozni – írja a Napi Gazdaság. A privatizált földekre az adásvétel után 20 éves elidegenítési tilalmat jegyeznek be, tehát a megvásárolt föld 20 évig a törvényes öröklés kivételével más tulajdonába nem kerülhet.

2015. augusztus 18. 13:14

Négyszázezer hektárnyi állami földet, az állami földvagyon tíz százalékát adná el piaci áron a kormány, hogy életképes családi gazdaságok létrejöttét támogassa – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint kedden tárgyalhat a kormány a javaslatról, amely több ponton is módosítaná a területet eddig szabályozó kormányhatározatot. Tíz hektár alatt pályázat, afölött nyilvános árverés útján értékesítenék a földeket. Ezekre csak a meghirdetett terület húsz kilométeres körzetében élő vagy gazdálkodó gazdák jelentkezhetnek, akik befizetik a megfelelő díjakat. A jelenlegi bérlőknek a jogdzabályok szerint elővásárlási joguk van, mégis: a lap szerint csak akkor kaphatják meg a földet, ha a legmagasabb összeget ígérik az árverésen.

Az árak piaci szintűek lesznek, de egyes területek esetén (szőlők, gyümölcsösök és halastavak) nem lesz kötelező az értékbecslés, ezeket a megyénként kialakult aranykoronánkénti átlagáron hirdetik meg. Ha egy terület jelenlegi bérlője jelentős beruházást hajtott végre a bérelt állami földön, akkor az elszámolás után az NFA megtéríti a beruházás értékének bizonyos százalékát. Ha az érintett bérlő maga venné meg a földet, a vételárba beszámítják a beruházás összegét.

A kormány távol akarja tartani a „spekulánsokat”, ezért a privatizált földekre az adásvétel után 20 éves elidegenítési tilalmat jegyeznek be, tehát a megvásárolt föld 20 évig a törvényes öröklés kivételével más tulajdonába nem kerülhet. örökös hiányában a föld visszakerül a földalaphoz. A banki hitelből vásárolt földek esetén a tulajdoni lapra – a hitel futamidejére – a magyar állam számára visszavásárlási jogot jegyeznek be.

A javaslatban egyébként nincs benne a Magosz által javasolt kedvezményes banki finanszírozásról szóló konstrukció. A szervezet szerint erre azért lenn szükség, mert a külföldiek tulajdonszerzését megakadályozó hazai földtörvény ellen két európai uniós eljárás is van, a jelenlegi előnyt tehát gyorsan ki kéne használni.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frank Horror
2015. augusztus 18. 18:42
Rossz az információ, mert pont a halastó, gyümölcsös és szőlő esetén marad az értékbecslés, és a sokkal nagyobb értékű és térmértékű szántók és legelők esetén lesznek átalánydíjak. Az is téves, hogy a 10 hektár alatti területeket pályáztatják. Nem, azt is árverezik, csak a jelenlegi szabályok szerint 10 hektár fölött a pályázat kötelező, mert az árverésnél az nagyobb biztonságot nyújt. Emellett pedig nem kormányhatározat, hanem kormányrendelet. Jó lenne, ha már cikket közöltök le, utánajártok a részleteknek, mert ez egy igen fontos téma, hiszen a nemzeti kincsünket teszi kockára a maffiakormány.
pemete jakab
2015. augusztus 18. 18:07
"Négyszázezer hektár állami földet privatizálna a kormány" Ebből mennyi a mutyi?
Berecskereki
2015. augusztus 18. 17:53
Önálló gazdálkodásra alkalmatlan méretű földterületek értékesítése "Lázár János elmondta, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) javaslatát is tárgyalja a kormány. Ezzel összefüggésben a miniszter közölte, megfontolandónak tartják a Magosznak, az agrárkamarának és jónéhány más érdekképviseletnek azt a javaslatát, hogy megerősítsék a kisbirtokosokat, és az önálló gazdálkodásra alkalmatlan méretű földterületeket értékesítsék. "
kukagyerek
2015. augusztus 18. 17:05
"Négyszázezer hektár állami földet privatizálna a kormány" .................... Csókos söpredék, sorakozó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!