Arról, hogy mi alkotmányellenes Romániában

2015. július 20. 10:04

A tény viszont az, hogy Besszarábia „egyesítése” Romániával a határok megváltoztatásával járna. Erdély vagy a Székelyföld közigazgatási autonómiája nem járna a határok megváltoztatásával.

2015. július 20. 10:04
Papp Attila Zsolt

Románia alkotmányának első cikkelye rögzíti az ország területi sérthetetlenségének elvét. Azt nem pontosítja, hogy a határok csak »kívülről« sérthetetlenek-e, vagy »belülről« »kifelé« sérthetőek. A tény viszont az, hogy Besszarábia »egyesítése« Romániával (amelyért a derék besszarábok, a felmérések szerint, nem lelkesednek túlzottan) a határok megváltoztatásával járna. Erdély vagy a Székelyföld közigazgatási autonómiája nem járna a határok megváltoztatásával.

Nem tudom, mit kéne hatályon kívül helyezni, hogy logikusnak tűnjön ez az egész történéssor. Talán az alkotmányt. Vagy a bírósági ítéletet. Az államelnöki és a miniszterelnöki hivatalt, esetleg a kolozsvári városházát.

Vagy a változatosság kedvéért értelmezhetné az alkotmányt az a testület, amelynek ez a feladata: az alkotmánybíróság.

Ha már a józan ész nem elég.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2015. július 20. 14:37
'Ha már a józan ész nem elég.' Józan ész? Ugyan! Erdély autonómiájával kapcsolatban csakis zsigeri válaszreakcióra lehet számítani.
egyetmondok
2015. július 20. 13:53
Erdély autonómiájának egyetlen értelme,hogy az lehetőleg minél hamarabb megszűnjék: a magyar államhoz való csatlakozással.
Magyar olimpia? Köszönjük, NEM!
2015. július 20. 11:52
az oláh az mind gyűlöli a magyart túl kevés a kivétel ahhoz, hogy a Magyar Állam és magyarként az egyes ember ne így álljon hozzájuk
ördöngös pepecselés
2015. július 20. 10:56
ha nem érted hogy ez miért helyes így akkor kérdezz meg egy szdszes patkányt (pl. bauer tamást)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!