Hány nyelvű legyen Kolozsvár?

2015. április 18. 13:28

Választás elé állította a kolozsváriakat a Musai-Muszáj: az egy- vagy a többnyelvű kapun sétálnak át?

2015. április 18. 13:28

Két részre osztott kaput állított fel Kolzsváron a Musai-Muszáj. Az érdekelte őket, hogy az emberek a csupán román nyelvű, vagy a román-német-magyar feliratú háromnyelvű tábla alatt sétálnak-e át.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2015. április 20. 02:17
Hihetetlen potcselekvesnek erzem ezt a ki milyen nyelvu meg milyen kapun menne at, meg milyen nyelven van kint a helysegnevtabla. Olyan sok valos problema van, ami megoldasra varna es amivel foglalkozni kellene, ez termeszetesen nem tartozik ezek koze, de vannak akiknek annyira semmi dolguk, annyira raernek, hogy ilyenekkel toltik az idot.
Strassnoff Ignác
2015. április 19. 21:36
Kolozsvár lakosságának 20%-a volt magyar. 20 évvel ezelőtt. Azóta nyilván sokkal rosszabb az arány. Szász a 80-as évek kitelepülése óta gyakorlatilag egész Erdélyben nincs, Kolozsváron eleve nem is nagyon volt. Például Marosvásárhelyen talán még ma is meg lehet tenni, hogy egy boltban, kocsmában magyarul szólsz elsőként és megértenek. A lakosság fele magyar, a románok jó része is beszél magyarul. (Főleg mióta 90 márciusában kicsit javítottak a nyelvtudásukon..) Kolozsváron 20 éve sem volt túl esélyes magyarul kezdeni egy üzletben. A helyi magyarok egy jókora hányada sem beszélt már jól magyarul. Szóval összességében hülyeség az egész... Nálunk próbáljanak meg hasonlót, bármilyen nyelvvel, aztán rögtön szarházi hazaáruló lesz, aki nem a tiszta magyar mellett áll ki mellszélességgel. Csak nálunk a nacionalizmus érdem, minden más szomszédos népnél meg gyalázatos bűn. Egyébként az átlag románnal tizedannyi baj sincs, mint feltételezni szokták. Ahogy nálunk, úgy ott is a szélsőséges uszítókkal, a politikusokkal és a segghülye, megvezethető birkákkal van a baj. Szar nép nincs, csak szar emberek. A románok jó része pont ugyanazt szeretné, amit Orbánia értelmesebb része. Európai emberként élni. Jólétben, biztonságban. A vérhabos szájjal uszító vadbarmokat ott is össze kéne szedni, aztán az itteniekkel együtt kitelepíteni valami ázsiai pusztába, fegyvert adni nekik és hadd vadásszanak egymásra! Érezzék jól magukat a középkorban, ahova valók!
thymian
2015. április 18. 19:46
https://www.youtube.com/watch?v=qRhJWBRv2Rc
thymian
2015. április 18. 19:31
Azt mondja a bunkó román, hogy a magyarok menjenek vissza Magyarországra. Én meg azt mondom, hogy ő menjen vissza a 3,14csába az ősei földjére, mert a magyarok mindig is ott éltek, viszont ő csak egy bevándorló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!