Gyors lépéseket sürget az EP a további földközi-tengeri tragédiák elkerülése érdekében

2015. április 29. 16:04

Az EP határozata szerint az Európai Uniónak mindent meg kell tennie az Európába tartó menekültek további földközi-tengeri tragédiáinak megakadályozása érdekében. Az EP a harmadik országokkal jobb együttműködést, az embercsempészekkel szemben pedig keményebb fellépést vár.

2015. április 29. 16:04

Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie az Európába tartó menekültek további földközi-tengeri tragédiáinak megakadályozása érdekében – áll az Európai Parlament (EP) által szerdán Strasbourgban elfogadott állásfoglalásban. A délelőtti vita után 449 szavazattal, 130 ellenében, 93 tartózkodás mellett elfogadott dokumentum szerint uniós szintű kutatási és mentési felhatalmazást kell adni a Triton-műveletnek, kvótákat kell megállapítani a menedéket kérők elosztására, illetve nagyobb tagállami hozzájárulásra van szükség a letelepítési programokhoz. Az EP a harmadik országokkal jobb együttműködést, az embercsempészekkel szemben pedig keményebb fellépést vár.

A Triton tengeri műveletet az unió határvédelmi támogató ügynöksége, a Frontex koordinálja, és a művelet fennhatósága jelenleg csupán az olasz partoktól 30 km-es távolságig terjed. Az EP nagy ütőképességű és állandó európai humanitárius mentési művelet felállítását kéri, amely a korábban Olaszország által végzett, Mare Nostrum nevű művelethez hasonló módon a nyílt tengeren tevékenykedne. Annak fenntartásához az összes tagállam hozzájárulna anyagi és egyéb eszközök révén. Az EP sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a múlt csütörtöki EU-csúcson nem született döntés uniós szolidaritási mechanizmus létrehozásáról.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2015. április 29. 20:31
"az embercsempészekkel szemben pedig keményebb fellépést vár. " Ne szépítsük, ez a mondat azt jelenti, hogy gyökerestől megakadályozzák a menekülők kivándorlását. Válogatás és minden féle emberiességi skrupulus felrúgásával. Hogy egy ennél sokkal humánusabb felvetés miatt gátlástalanul rárontottak Magyarorszgára és Orbán Viktorra? Legyen tanulság mindenkinek: ezek ilyenek, semmi féle korrektség nem várható tőlük.
várúr
2015. április 29. 16:33
Az EU lépéseit tanácskozza meg a Mandi Pintér Bence nevű firkászával. Épp ma rinyál a nemzeti konzultáció ellen. Olyasmi ellen, amit lassan a vén, impotens EU is kezd komolyan venni (azt még, nem, hogy a "menekültek" a hajóról vízbe löktek pár tucat keresztényt).
Akitlosz
2015. április 29. 16:29
Kerítés, aknazár, hadiflotta. Cserében persze az európai országoknak sem kellene, nem kellett volna szétcseszniük az afrikai országokat, lásd Líbia esetét. Ha nem buktatták és nem gyilkolták volna meg Kadhafit akkor ma nem lenne ennyi tragédia, mert akkor nem jönnének Líbiából a menekültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!