A jogászképzést és a szakvizsga rendszerét is vizsgálja az új államtitkár

2015. április 07. 15:49

Az igazságszolgáltatásba vetett bizalom erősítése érdekében vizsgálni fogja a jogászképzés színvonalát és a szakvizsgák kérdését is, majd javaslatot terjeszt a kormány elé Vízkelety Mariann, a Patyi Gergely lemondása után kinevezett új, igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár, korábbi miniszteri biztos – jelentette be Trócsányi László.

2015. április 07. 15:49

A jogi szakvizsga kérdését is vizsgálni fogja Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium új, igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki a szakvizsgarendszer átvilágítása után javaslatot tesz majd a kormánynak – közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden Budapesten.

Trócsányi László az április elsejével kinevezett új államtitkárt bemutatva elmondta, hogy Vízkelety Mariann korábban ügyvédként, majd bíróként dolgozott. Később a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára lett, utána pedig a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese volt. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az előző államtitkár, Patyi Gergely lemondott.

Vízkelety Mariann felelősségi körébe tartozik az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom erősítése, ami magában foglalja a kapcsolattartást a bíróságokkal, az ügyvédséggel, a közjegyzőkkel és az ügyészséggel – mondta Trócsányi László. Közölte, az új államtitkár vizsgálja majd, hogy a jogászképzésnek milyen a színvonala, milyen problémák merülhetnek fel a képzés területén. A jogi szakvizsga kérdését is vizsgálni fogja, és javaslatot tesz majd a kormány számára. A kormány elé kerül majd a jogászképzés átvilágításának eredménye is. Ezt korábban mint miniszteri biztos már elvégezte Vízkelety Mariann – említette meg.

Az új államtitkár hatáskörébe nem tartozik a bírósági végrehajtókkal és az igazságügyi szakértőkkel kapcsolatos feladatkör, ezek a közigazgatási államtitkárhoz kerülnek – ismertette.

Vízkelety Mariann azt mondta: igyekszik megfelelni a bizalomnak, és elmélyíteni az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat és a jogi hivatásrendekkel való együttműködést. Megjegyezte, hogy az igazságügyi statisztikákért is ő lesz a felelős.

Trócsányi László kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tárcának nem volt és nem lesz pénze brókercégeknél. Az önkormányzatok és a brókercégek kapcsolatára vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a szabályozást mindenféleképpen szigorítani kell. 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stefanovszky
2015. április 30. 15:39
Nagyon helyes, mert a jogot végzettek 90 %-a olvasni sem tud rendesen, pláne egy bonyolultabb szöveget értelmezni. Tele van az állástalan Dr-kel a a piac.
Quet
2015. április 07. 20:55
Az ő férje volt az, aki a Kaya Ibrahim-féle cégátjászásokat ellenjegyezte.
afterall33
2015. április 07. 18:42
Én benne vagyok, hogy jogászokat képezzenek ügyesen okosan, meg jó sokat is, csak egy népszavazással szembe mennék minden eu-s, diszkrimináció ellenes szabályozással (ld.szabadságharc) és- tekintettel az általuk okozott csődhelyzetre- politizálástól 109 esztendőre eltiltanám ezt az "állatfajtát". Valamint kiszórnám a búsba az őket képző alkotmánybírókat,eu biztost, és egyéb rezervátumi gonosztevőket is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!