Letartoztatták az öt gyanúsítottat a Nyemcov-ügyben

2015. március 08. 17:38

Letartóztatták azt az öt észak-kaukázusi férfit, akiket Borisz Nyemcov, orosz ellenzéki politikus meggyilkolásával gyanúsítanak. Egyikük a nyomozati anyag szerint vallomást is tett, de a bíró ellőtt nem ismerte el bűnösségét. Az orosz ellenzék szerint politikai gyilkosság történt.

2015. március 08. 17:38

A bíróság helyt adott az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság indítványának és elrendelte öt észak-kaukázusi férfi letartóztatását, akiket Borisz Nyemcov megölésében való bűnrészességgel gyanúsítanak. Egyikük a nyomozati anyag szerint vallomást tett. Hárman tagadják, hogy közük lenne a gyilkossághoz.

A bíróság döntése szerint Zaúr Dadajev volt csecsen belügyi katonát és a vele együtt gyilkossággal, valamint bűnszervezetben elkövetett törvénytelen fegyvertartással megvádolt unokatestvérét, Anzor Gubasevet április 27-ig tarthatják vizsgálati fogságban. A további három észak-kaukázusi gyanúsított őrizetét május 7-ig, illetve május 8-ig rendelte el a moszkvai Baszmannij kerületi bíróság. A nyomozati anyag szerint Dadajev vallomást tett, a férfi azonban a bíró előtt nem ismerte el bűnösségét.

Bahajev és Eszkerhanov, valamint Sagit Gubasev is tagadta, hogy köze lenne a Nyemcov-gyilkossághoz. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság képviselője ugyanakkor a bíróságon kijelentette, hogy a hatóság bizonyítékokkal rendelkezik, miszerint a gyanúsítottaknak része volt a politikus megölésében. 

Anzor Gubasevet és Zaúr Dadajevet az Oroszországi Föderációhoz tartozó Ingusföldön fogták el. Bahajevet és Eszkerhanovot vasárnap reggel tartóztatták fel Moszkva környékén és szállították őket a bíróságra 

Az orosz ellenzék szerint politikai gyilkosság történt, a Kreml provokációnak, a belpolitikai helyzet és a hatalom megingatására irányuló kísérletnek tartja Borisz Nyemcov megölését. Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője közölte, hogy az ügyben folytatják a nyomozást.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2015. március 08. 19:25
A gyanúsítottak hamar megvannak, sőt a vallomásaik már előtte elkészültek. Most már csak a tetteseket kell megtalálni :o
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!