Moszkvai pátriárka: Veszélyben vannak az ukrajnai pópák

2015. február 02. 14:44

Veszélyben vannak a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktusövezetben az ortodox egyház papjai az orosz ortodox pátriárka szerint, aki rámutatott, hogy három pópa életét vesztette Délkelet-Ukrajnában, emellett szerinte megsemmisült 15 ortodox templom és megsérült hatvan.

2015. február 02. 14:44

Veszélyben vannak a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktusövezetben az ortodox egyház papjai – hívta fel a figyelmet hétfőn az orosz ortodox pátriárka.

 
Kirill pátriárka az egyház Moszkvában kezdődő püspöki tanácskozását megnyitva közölte, tudomására jutott, hogy ukrajnai ortodox (az orosz anyaegyház fensőbbségét elismerő) pópákat megfenyegettek, sőt egyeseket „távollétükben halálra is ítéltek”. Legalább tíz pópáról van szó – tette hozzá.
 
Az orosz ortodox egyházfő azt mondta, hogy „azokban az (ukrajnai) régiókban, amelyekben a nacionalista csoportosulások a legaktívabbak, vandalizmusra, templomégetésre is sor került, és vallások, valamint nemzetiségek közötti gyűlölködést szító röplapokat is terjesztettek”. Közölte, hogy csak a donyecki és a horlivkai püspökség területén több mint 60 ortodox templomban keletkeztek károk, és ezek közül több mint 15 teljesen megsemmisült. Olyan esetek is voltak, amikor mise közben érte a belövés a templomot, és hívők, valamint papok haltak, illetve sérültek meg a támadásban.
 
Három ortodox pópa is életét vesztette Délkelet-Ukrajnában a fegyveres összecsapások következtében – tette hozzá a pátriárka. Arról is beszámolt az ortodox egyház püspökei előtt, hogy az ukrajnai nacionalisták több papot megvertek, és erőszakot alkalmazva vallatták őket.
 
Az orosz ortodox egyház püspöki tanácsának ülésén Kirill pátriárka a délkelet-ukrajnai erőszakos cselekményeken kívül arról is beszélt, hogy tavaly legalább 18 templomot foglaltak el erőszakkal a „szakadár hívők” Ukrajna középső és nyugati régióiban. Rivne, Vinnyica, Ternopil és Lviv megyéket említette. Sokkal több volt a sikertelen támadás – fűzte hozzá az egyházfő. 
 
Kirill az orosz ortodox egyház fensőbbségét elutasító, önálló ukrán ortodox egyház, a kijevi patriarchátus híveire utalt.
 
Az orosz ortodox egyházfő mindazonáltal arra intett, hogy a bonyolult politikai helyzetben az egyháznak nem szabad a fegyveres szembenállásban érintett egyik fél mellett sem politikai állásfoglalást tennie, hanem a tárgyalási folyamat folyatását kell sürgetni, az ellenségeskedőket megbékélésre kell felszólítani, a konfliktusövezetben élő lakosság katasztrofális helyzetére irányítva rá a figyelmet.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2015. február 02. 22:32
Valószínűleg azok fenyegetik az orosz irányítású egyházat, akik magyar emlékeket gyújtogatnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!