Román elnökválasztás: nagyon szoros versenyben, de nyerhetett Johannis

2014. november 16. 20:59

Akár Klaus Johannis is lehet Románia új elnöke, ha beválik, amit az exit pollok mondanak. A külföldön szavazó románok körében nem sok babér termett Pontának.

2014. november 16. 20:59

Négy közvélemény-kutató intézet közül kettő szerint Klaus Johannis, kettő szerint Victor Ponta nyerte a vasárnapi elnökválasztást Romániában – írja a Főtér.ro. Romániai idő szerint 21 (magyarországi idő szerint 20) órakor, a szavazófülkék zárásakor tették közzé exit polljaik eredményét a kutatók. Az IRES azt mérte, hogy Klaus Johannis 50,9:49,1 százalékos arányban nyert Victor Ponta ellen, a CURS szerint 51,5 százalékot szerzett Johannis. A CSCI és a Sociopol felmérése Pontát hozta ki elnöknek 50,72, illetve 50,9 százalékos eredménnyel.

Nem hivatalos hírek szerint egyes országokban már megszámolták az ott leadott szavazatokat, és mindenhol Johannis győzött: Észak-Koreában 6:3, Japánban 242:34, Új-Zélandon 309:21 arányban, és Ausztráliában is ő kapta meg a szavazatok 94%-át. Nyugat-Európában számos országban több ezres sorok alakultak ki a román külképviseleteknél, és kérdéses, hogy mindenki le tudta-e adni a voksát.

Az eredmények alakulását a Főtér.ro tudósításából követhetik percről percre.

Frissítés: Eredetileg tévesen közöltük a Sociopol eredményeit, a hibáért olvasóink elnézését kérjük.

Frissítés2: Még nincsenek hivatalos eredmények, de Ponta már elismerte a vereségét, és gratulált Johannisnak.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2014. november 17. 07:13
Orbán nem zárkózott el a váltástól. Johannisról nem mondott rosszakat, sem jót, DE Junckerről csak rosszat mondott, és nem szavazta meg, a britek mellett kb. egyedüliként. Míg a britek lófrancot se veszthettek, mi igen. Erre hogyhogynem: http://mno.hu/magyar_nemzet_kulfold/kecskere-bizni-a-kaposztat-1258673 "Junckerre bízni az adóelkerülés felszámolását olyan, mintha Drakulára bíznánk egy vérbankot” :D Ha Junckert lemondatják, és új választás lesz, Orbán feje tiszta vigyor lesz egész nap. Na ilyenkor kíváncsi leszek, hogy hol lesznek a fölényes DKs meg MSZPs, E és PMes arcok és dumabajnokok, akik Orbánt egy idiótának jósolták.
egysegelem
2014. november 17. 02:55
"A Financial Times tudósítása kiemeli, hogy mindkét elnökjelölt nyugatos, EU-barát programot hirdetett, és mindketten igyekeztek magukat elhatárolni Orbán illiberáliskodó, nyugat-ellenes irányvonalától. Iohannis kerek perec kijelentette, hogy a magyar demokrácia szerinte nem jó irányba megy." Maris szimpatikus.
thymian
2014. november 17. 00:48
Ennek a Pontának olyan debil feje van, mint egy down kórosnak. De lehet, hogy van benne egy csipet koreai az északi fajtából is.
cutcopy
2014. november 17. 00:25
Na ez az a szoros választási eredmény amikor nyugodtan lehet külföldről-belföldről elnököt buktatni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!