Moszkva: Szankciók helyett közös megoldást

2014. április 15. 20:50

Moszkva szerint az Európai Uniónak Oroszország szankcionálása helyett az ukrán válság közös megoldásán kellene gondolkoznia. Szerintük, ha az EU segíteni szeretné a konfliktus rendezését, akkor felhagyna az egyik szemben álló fél támogatásával. Közben Putyin elítéli, míg Washington helyesli az ukránok katonai akcióját Kelet-Ukrajnában.

2014. április 15. 20:50

Moszkva szerint az Európai Unió jobban tenné, ha az Oroszország elleni újabb büntető intézkedésekkel való riogatás helyett az ukrán válság együttes megoldásának keresésére összpontosítana – olvasható az orosz külügyminisztérium keddi közleményében. Moszkvában úgy tartják, hogy az EU külügyminiszteri tanácsa hétfőn Luxemburgban „a valóságtól elrugaszkodott” újabb állásfoglalást tett közzé az ukrajnai válsággal kapcsolatban, és ezzel azt bizonyította, hogy egyáltalán nem érti az Ukrajnában zajló folyamatokat. „Sőt, ami annál is rosszabb, hogy egyáltalán nem akarja megérteni és elismerni az okokat, amelyek a délkelet-ukrajnai országrész lakosságát vezérlik” – olvasható a közleményben.

Luxemburgban az uniós tagállamok külügyminiszterei ismét elítélték az Ukrajnával szembeni orosz agressziót, kiálltak Ukrajna területi egysége, függetlensége és szuverenitása mellett, ugyanerre szólították fel Moszkvát. Az orosz külügyminisztérium értetlenséggel fogadta a szerinte „önmagát kikiáltó” kijevi hatalomnak szóló uniós dicséretet a délkelet-ukrajnai törvényesség és a rend visszaállítása érdekében tett „állítólagos kiegyensúlyozott lépésekért”. Moszkva szerint „ezek a lépések valójában már vérontáshoz vezettek”. Az orosz külügyi közlemény szerint „egy szó sem hangzott el” Luxemburgban arról, hogy az ukrán vezetés „törvényes jogaiért és érdekeiért bátran kiálló saját népe megbékítése érdekében” alkotmányellenesen használta fel a fegyveres erőket, nem hangzott el semmi Kijev más, a délkelet-ukrajnai régiókat „nyilvánvalóan provokáló” döntéseiről. 

Moszkva szerint az unió cinikusan viselkedik, mert teljesen figyelmen kívül hagyja az ukrán elnökválasztás jelöltjeinek megverését és megfélemlítését. Az orosz külügyminisztérium úgy véli, ha az EU „valóban komoly és pozitív szerepet akar játszani az ukrán belpolitikai válság rendezésében”, akkor ideje felhagynia az Ukrajnában egymással szemben álló felek egyikének feltétel nélküli támogatásával. A tárca elfogadhatatlannak tartja az utalásokat arra, hogy Oroszország érintett lenne a kelet-ukrajnai fegyveres szembenállásban. A minisztérium az orosz belügyekbe való nyílt beavatkozási kísérletnek nevezte egyebek között azt, hogy Brüsszelben követelik, az orosz parlament felsőháza késedelem nélkül vonja vissza egyes határozatait.

Közben Vlagyimir Putyin orosz államfő azt várja az ENSZ-től, hogy a világszervezet ítélje el a kijevi hatalom szerinte alkotmányellenes kelet-ukrajnai lépéseit. Ezt Putyin telefonon közölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral kedden. A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint az orosz államfő kezdeményezte a hívást, amelynek során Putyin „a kijevi hatalom által az ország keleti részében kezdeményezett fegyveres művelet miatt Ukrajnában kiéleződött válsághelyzetet” vitatta meg Ban Ki Munnal. Az orosz elnök egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Moszkva az ENSZ-től és a nemzetközi közösségtől is azt várja el, hogy „határozottan ítélje el ezeket az alkotmányellenes cselekedeteket”.

Az Egyesült Államok viszont egyetért az oroszbarát szakadárok ellen indított ukrán katonai akcióval. Ezt Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője jelentette be. Carney szerint ez a fellépés nem a kívánt megoldás, de szavai szerint az ukrán kormánynak válaszolnia kellett a tarthatatlan helyzetre. Washington ugyanakkor nem tervezi, hogy fegyvert szállítson Ukrajnának.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. április 16. 07:29
Nekünk magyaroknak amellett kell kiállnunk, hogy a kisebbségek - a magyar is és az orosz is - maximális védelmet élvezzenek. Tetszik vagy nem ezúttal Putyin álláspontja nekünk is kedvez.
Csigorin
2014. április 16. 06:50
Usat nem zavarja ha sajat "elvi" megnyilvanulasait kell hetente szembekopnie. Olyan az az orszag mint gyurcsany, hazug kepmutato megvetett ripacs.
Kárpáti Zoltán
2014. április 16. 01:01
"Carney szerint ez a fellépés nem a kívánt megoldás, de szavai szerint az ukrán kormánynak válaszolnia kellett a tarthatatlan helyzetre." Akkor bizonyára megértik, ha Oroszországnak is válaszolnia kell a tarthatatlan helyzetre, ami az ukrajnai orosz lakosságot ért durva agressziót és erőszakot illeti. Bizonyára megértik, ha ennek érdekében egészen Kijevig el kell majd menniük, és az egész ukrán hadsereget meg kell majd semmisíteniük.
Akitlosz
2014. április 16. 00:29
Oroszországnak igaza van. Az EU-nak és Amerikának pedig nincsen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!