Kétharmad: csak a győzteskompenzációval

2014. április 09. 12:00

A pártszerkezetre szabott választási rendszer és a gerrymandering sem lenne elég ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP 44,5%-os szavazati arányából alkotmányozó többség legyen.

2014. április 09. 12:00
Alkotmányjogászok

Alkotmányossági problémát mindezzel összefüggésben az okoz, hogy a jogintézmény komolyan felveti a választójog egyenlőségének a sérelmét. A választójog egyenlősége két dolgot jelent: egyrészt minden választópolgárnak azonos számú szavazata kell hogy legyen (a határon túliak esetében ez alól maga az Alaptörvény ad felmentést), másrészt pedig az egyes szavazatoknak lehetőleg, az adott választási rendszerelem sajátosságain belül azonos súllyal kell rendelkeznie, vagyis lehetőség szerint azonos arányban kell mandátumot eredményezniük. Egyéni választókerületek esetében ez persze csak a többségi rendszerek sajátosságainak megfelelően érvényesülhet, hiszen a többségi elem szükségképpen magában foglalja azt, hogy csak a győztes jelöltre leadott szavazatokból lesz mandátum.

A jogalkotónak nem kötelessége az egyéni választókerületben nem hasznosuló szavazatokra kompenzációs mechanizmust kiépíteni a választási rendszeren belül. Ha azonban úgy dönt, hogy kompenzációs elemet is a beépít a választási rendszerbe, akkor ezt alkotmányosan csak akkor teheti meg, ha a szavazatok lehetőség szerinti azonos súlyának követelményét érvényesíti. A győztes jelöltre leadott szavazatok esetében ugyanakkor egyszerűen nincs mit kompenzálni: ez a jogintézmény a győztes jelöltekre leadott szavazatokat az egyéni választókerületek létéből szükségszerűen következő mértéken túlmenően, még inkább felülsúlyozza, amivel sérül a választójog egyenlősége.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2014. április 09. 23:20
Olvasva a cikket- Erre mondom én, hogy sok embernek , teljesen felesleges tanulni, mert csak kétszinübb , számítóbb lesz. Az elméletük pedig itt egyszerüen hülyeség. Mint -az a szoci szlogen, hogy "akik nem mentek el szavazni azok mind ránk szavaztak volna." ja... Persze.. Meg az is baromság, hogy nem is a választóképes szvazók többsége adta ki a kétharmadot. Persze hogy nem , ti marhák. Mert- akik nem mentek el, megmenteni a szavazatukkal az összomlást- azok azt mondták- "felölem akár fel is fordulhat ez a baloldal" Ja. Mert nem azt mondták Feri.. hanem azt hogy elmentek ti a Pcsába.:-)
realista
2014. április 09. 23:06
Sokkal igazságosabb megoldás lenne, ha csak egyéni mandátumok lennének, pártok nélkül. A miniszterelnököt, és elnököt pedig vagy közvetlenül a nép választaná, vagy a képviselők. Akkor legalább nagyobb esély lenne rá, hogy a képviselők a választóik akaratát képviselik, nem úgy, mint most, amikor mindent a pártérdeknek rendelnek alá.
tango47
2014. április 09. 20:45
Meddig matekozhattak ezek a jogtudorok, amíg megszülték a hülyeségüket? Ha a lista mellett az egyéni képviselők arányát is figyelembe vesszük (kb. 90:10), akkor minden matematika nélkül, meg kompenzáció nélkül láthatjuk a Fidesz elsöprő győzelmét. Nem tudom mit lehet ezen nem érteni.
kjkj945
2014. április 09. 19:36
""Fidesz-KDNP 44,5%-os szavazati arányából alkotmányozó többség legyen."" OKÉ!!!!!! Meg kell szüntetni a listást!! Azután a patkóban döntsék el ki ormányoz!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!