Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Már idén fizetünk kamatot a paksi hitelért az oroszoknak

2014. március 13. 13:47

Jóváhagyta az orosz kormány a paksi bővítésről szóló hitelmegállapodást. Ennek értelmében 10 milliárd euró értékű hitelt kapunk a a két új atomerőműblokk megépítésére. A ténylegesen felhasznált hitelt 21 éven keresztül fogja törleszteni a magyar állam, amely az idei évtől már 3,95 százalékos kamatot fizet az oroszoknak. Ez később 4,5 és 4,95 százalék között lesz a hitel törlesztésének idején.

2014. március 13. 13:47

Az orosz kormány jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodás tervezetét és utasítást adott az aláírásra. Az utasítás „Az Oroszországi Föderáció és Magyarország kormánya között a Magyarország területén történő atomerőmű építésre nyújtandó állami hitelről szóló egyezmény aláírásáról” címmel kiadott dokumentumot, amely csütörtökön jelent meg a hivatalos (állami) jogi információs portálon, hétfőn írta alá Dmitrij Medvegyev. 

A dokumentum szerint az orosz kormányfő egyrészt jóváhagyta a két kormány között az orosz állami hitelről szóló, a magyar féllel együtt előzetesen kidolgozott megállapodás-tervezetet. A hitelt az oroszok a a paksi atomerőmű bővítéséhez nyújtják. Dmitrij Medvegyev utasítást adott az orosz pénzügyminisztériumnak, hogy az orosz külügyi és a gazdaságfejlesztési tárcával, valamint a Roszatommal és a Vnyesekonombankkal (orosz állami pénzintézet) együtt tárgyalásokat folytassanak a magyar féllel arról, hogy az egyezményt az abban „nem elvi jelentőségű változtatások eszközölését megengedve” írják alá. Az aláírandó egyezmény a január 14-én Moszkvában, a két ország kormánya által aláírt, az atomenergia békés felhasználásában való együttműködésről szóló megállapodás 9. cikkelyén alapszik. Ennek megfelelően a hitelt, amely a most közzétett tervezet szerint legfeljebb 10 milliárd eurót tehet ki, Magyarország 2014 és 2025 között használhatja fel a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának megépítésére. Az orosz kormány részéről jóváhagyott szerződéstervezet kiköti, hogy pénzt atomerőművi berendezésekre, a munkálatok elvégzésére, és az energiablokkok tervezését, építését, valamint üzembe helyezését célzó szolgáltatásokra lehet fordítani. 

A hitelt a magyar kormány a beruházás 80 százalékának finanszírozására használja fel az egyezmény keretében aláírandó szerződés alapján. A kifizetések 20 százalékát euróban kell megtennie Magyarországnak a beruházást végző orosz cégek felé. A ténylegesen felhasznált hitel összegét 21 év alatt kell Magyarországnak visszafizetnie. Az első hiteltörlesztést a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának működésbe lépéséhez közelebbi március 15-én, vagy szeptember 15-én kell eszközölni, de nem később, mint 2026. március 15-én. A hitel törlesztését három részletben ütemezték: az első hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 25 százalékát kell 14 egyenlő részben kifizetni, a második hét évben a 35 százalékát, és az utolsó hét évben a fennmaradó 40 százalékot kell visszafizetni 14 egyenlő részben.

A magyar fél az idei évtől évi 3,95 százalékos kamatot fizet az orosz állami hitelért az atomerőművi blokkok működésbe lépéséig, de nem később, mint 2026. március 15-ig. A hiteltörlesztés első 7 évében 4,50 százalékos, a második 7 évben 4,80 százalékos, és az utolsó 7 évben 4,95 százalékos lesz a kölcsön kamata. Magyarország a hitelt euróban törleszti Oroszországnak.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fenekedő Ellenzéki
2014. március 13. 18:18
Lehetne rubelben fizetni és évente márc 15. és okt 23. az időpont?
becike4
2014. március 13. 16:41
Április 6:Mindenki happy, újra nyer a Fidesz. Április 7:Megkezdödik az tökünknek csavargatása, leszen nagy sírás-rívás.
Gregorius
2014. március 13. 16:32
Ez a szöveg egy katyvasz..Mást nem tudok elkpzelni, hogy az oroszok elkezdik tervezni a blokkokat, és ennek a (hitelből végzett) tervezési munkának a költségei után kezdünk el kamatot fizetni...
BőröndÖdön
2014. március 13. 16:28
Tényleg nagy boldogság,hogy a piaci kamat duplájáért adnak kölcsöt az orsz barátaink...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!