A debreceni lehet az ország legnagyobb egyeteme

2014. március 25. 21:41

Az ország legnagyobb felsőoktatási intézménye lehet a Debreceni Egyetem, ha hozzácsatolják a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolát. Az intézmények szenátusa már jóváhagyta az integrációt, aminek révén megnőhet a képzések száma az egyetemen. Az összevonás az egyetemi kutatások minden területére kiterjed.

2014. március 25. 21:41

Az ország legnagyobb felsőoktatási intézménye jöhet létre, ha a Debreceni Egyetembe (DE) integrálódik a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola; az egyesülést mindkét intézmény szenátusa nagy többséggel megszavazta, de a végső szót a fenntartó, az emberi erőforrások minisztere mondja ki – közölte Szilvássy Zoltán, a DE rektora. Amennyiben a tárca vezetője támogatja az integrációt, várhatóan nyár közepétől a Debreceni Egyetem Károly Róbert Egyetemi Karaként működik tovább a jelenlegi gyöngyösi főiskola. A két intézmény integrációja elsősorban az agrárturizmus és az egészségturizmus terén tud újat adni a szőlészet-borászat, a turizmus-vendéglátás szakok keretében – tette hozzá a DE rektora, aki szerint ezeken a területeken jó esély van a fizetős hallgatók számának bővítésére, így a leendő kar saját bevételeinek növelésére.

Az integráció az oktatás-kutatás-innováció minden területére kiterjed, több és szélesebb képzési portfóliót eredményez, vagyis sehol nem lesz létszámleépítés - jegyezte meg a rektor. Szilvássy Zoltán elmondta azt is: a DE 30 ezer és a gyöngyösi főiskola 6 ezer hallgatójával az integráció után létrejön Magyarország legnagyobb egyeteme, amelynek költségvetési főösszege – a debreceni Kenézy kórház folyamatban lévő integrációját is tekintve – meghaladja majd a 100 milliárd forintot.

Helgertné Szabó Ilona, a gyöngyösi főiskola rektora elmondta: intézményüknek komoly értékei vannak, de a jövőben önállóan nem tudnák azt a fejlődést elérni, amit a debreceni fúziótól remélnek. A Debreceni Egyetemmel hosszú évek óta szerteágazó oktatási-kutatási kapcsolatuk van, több kutatási projektben most is együtt dolgoznak, sok munkatársuk, oktatójuk Debrecenben szerezte a diplomáját, így minden feltétel adott a zökkenőmentes integrációhoz és a közös munkához – ismertette az előzményeket a gyöngyösi főiskola rektora.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. március 26. 08:09
Bár őseim is Budapesten éltek egyetértek azzal, hogy a "nagy vízfej" egészségtelen. Vidéknek is jár oktatási intézmény, kutatási hely.
RAMBO
2014. március 26. 07:46
Ez teljes ostobaság. Sokkal értelmesebb ötlet volt a Gödöllői SZIE karának lenni, mert így lehetőség volt a közös tárgyak keresztbe oktatására. Azonkívül ott volt a kétlépcsős képzés, aminél jobbat kevesebbet láttam (résztvevője voltam). 160 km-ről nincs átoktatás, ez egy csomó felesleges tanári posztot jelent Gyöngyösön. Szerintem erről szól a történet.
ortyín
2014. március 26. 07:35
Helyes. Széles bátyánk energiacellájával ez gyerekjáték. Balfaszok!
nyugalmazott tanár
2014. március 26. 07:05
"A debreceni lehet az ország legnagyobb egyeteme" Pedig a tudást, az észt nem röffel mérik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!