Erdélyben venne földeket a magyar állam

2014. január 05. 17:47

Ha valaki a földjét el szeretné adni, akkor egy olyan szerződést köthet a magyar állammal, melynek értelmében életjáradékot kap, ráadásul a terület is a tulajdonában marad élete végéig – nyilatkozta a Székelyhon.ro hírportálnak Szabó József Andor, a bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja.

2014. január 05. 17:47

Január elsejétől már külföldi magánszemélyek is vehetnek földet Romániában. Mint a Székelyhon.ro írja:  bár a vegyesvállalatok révén a külföldiek romániai földvásárlására eddig is kínálkozott lehetőség, egy statisztika szerint aránylag kevés erdélyi föld került magyarországi beruházók tulajdonába. A lap ezzel kapcsolatban kérdezte a diplomatát, hogy van-e stratégiája Budapestnek az ilyen befektetések támogatására.

„Persze – teszi hozzá Szabó József Andor – felmerül a kérdés, hogy mihez kezd a magyar állam egy olyan földdarabbal, ami teszem azt egy kis székely falu határában található? Nos egy olyan fiatalnak adhatja oda, akinek nincs földje, de szeretne gazdálkodni.” Úgy látja: „Lehet, hogy az erdélyi falvak többsége kiöregedőben és elszegényedőben van, de meggyőződésem szerint ezt a földhöz való ragaszkodás ténye ellensúlyozhatja”; amúgyis beindult a falura való visszavándorlási folyamat Erdélyben is – mutat rá a mezőgazdasági attasé. 
 
A technikai részletekről a diplomata annyit mondott: „Miután a rendszer működőképessé válik, az atyafinak annyi dolga lesz, hogy megkeresse a majdani irodánkat, amelynek munkatársai a helyszínen felbecsülik a földet és előrukkolnak egy ajánlattal. Ha ez nem felel meg, próbálkozhat a szabadpiacon; ha igent mond, mint említettem, életjáradékot kap, és amíg meg nem hal, a föld az ő nevén marad és ő is használhatja.”
 
Hasonló stratégia az erdőkkel kapcsolatban is létezik, de ezt az önkormányzatok találták ki. Szabó József Andor szerint nem félnek a diplomáciai háborútól, „ugyanis az uniós alapelvek egyértelműen támogatják a szabad tőkeáramlást, a szabad lakhely- és munkahelyválasztást. Ezt mindkét ország, Románia is, Magyarország is elfogadta, meghozta a maga földtörvényét, sőt azt is hozzátenném, hogy a románok a magyar jogszabály alapjaira építették a sajátjukat.” 
 

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2014. január 06. 09:47
Ugyan alapvetően teljesen mindegy, hogy egy adott földnek ki a tulajdonosa, hiszen csak az számít, hogy egy tulajdonosnak mennyi földje van, azonban ismervén azt, hogy mi történik azon vagyonelemekkel, amik a magyar állam tulajdonába kerülnek, nem lennék a román mezőgazdaság helyében...
tatka46
2014. január 06. 09:22
Ha azt számítom az is a magyarok főldje, visszakapjuk?
bajai
2014. január 06. 08:07
Nem értem, hogy hol itt a kettős mérce. A saját földjeinket meg kell védenünk, mert ez az érdekünk. Nem szabhatjuk meg, hogy másoknak mik az érdekeik. Ahol lehetőségünk van, ott miért ne vehetnénk földet? Hasonlat: Van egy családi birtokom, amit nem szeretnék eladni. Sőt, minden erőmmel megvédem. Ettől még más, eladó családi birtokokat nyugodtan felvásárolhatok.
Tervuren Dog
2014. január 06. 07:01
helyes és bölcs lépés, mielőbb létre kellene hozni egy földalapot erre a célra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!